ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är skolpolitikerna som "skolkar" mest

Karolina Skoglund · 3 Sep 2014
Uppdaterad 3 Sep 2014

De skolpolitiska talespersonerna Tina Acketoft (FP) och Ulrika Carlsson (C) har varit frånvarande vid mer än vart femte sammanträde i utbildningsutskottet. Det gör de till de skolpolitikerna som skolkar” mest.

klar

Artikellänk är kopierad

Folkpartiets Tina Acketoft har 23 procents frånvaro i utskottet, vilket gör henne till den mest "skolkande" skolpolitikern.
Folkpartiets Tina Acketoft har 23 procents frånvaro i utskottet, vilket gör henne till den mest "skolkande" skolpolitikern.Foto: TT

En kartläggning som Lärarnas Tidning gjort visar att två skolpolitiska talespersoner fått frånvaro på vart femte sammanträde: Ulrika Carlsson (C) och Tina Acketoft (FP).   – Det är en märklig roll att vara gruppledare i utbildningsfrågor för ett parti som innehar departementet. Majoriteten av mitt arbete sker i det dolda, säger Tina Acketoft till Lärarnas Tidning och pekar bland annat på att arbetet som vice gruppledare för Folkpartiets riksdagsgrupp tar tid.

Den enda av skolpolitikerna som haft hundra procent närvaro i utbildningsutskottet är Sverigedemokraternas Carina Herrsted (SD).

Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, säger till tidningen att det finns en skillnad mellan partier i regeringsställning och opposition. Motioner och frågor är till exempel främst oppositionens uppgift, medan regeringssidan i utskottet försvarar regeringen. – En orsak till att man är frånvarande vid voteringar och utskottssammanträden kan vara att man har andra uppdrag inom partiet. Men en frånvaro på över 20 procent är ganska hög. Ett villkor för att kunna vara med och påverka är ju att man är närvarande, säger Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro