ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är sminktrenden som kan förstöra din hud

Linnea Carlén · 2 Okt 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019
Hårsprej fixerar visserligen sminket, men ett kemikaliskt täcke över ansiktet är hälsomässigt en ren katastrof. Dessutom finns en uppsjö andra testade och godkända ansiktssprejer och alternativ för den som vill att sminket ska se bra ut.

Hårsprej fixerar visserligen sminket, men ett kemikaliskt täcke över ansiktet är hälsomässigt en ren katastrof. Dessutom finns en uppsjö andra testade och godkända ansiktssprejer och alternativ för den som vill att sminket ska se bra ut. Foto: Emmelie Wallroth


Hårsprej i ansiktet så att sminket håller dagen lång – och hela vägen ut i festnatten? Visst finns det sprejer som fixerar make upen – men hårsprej är inte en metod du bör använda. Hälsogranskaren har undersökt skönhetstipset som hänger kvar på nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

En enkel googling på ”hårspray ansiktet” ger strax över 43 000 träffar. Länkarna som dyker upp går till diverse artiklar, blogginlägg och forumtrådar som tar upp just användandet av hårsprej i ansiktet som ett sätt att fixera sitt smink.

Det är allt från gymnasieelever som tipsar om hur man håller sminket på plats till rena varningar för att ”hårsprej innehåller massor med kemikalier som inte hör hemma i ansiktet”.

► LÄS MER: Nej, naturliga ingredienser i krämen behöver inte vara bättre 

Annica Joensuu, ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation (SHR), säger att hon hört talas om företeelsen, men att det är helt tokigt.

– Det är en produkt som är framtagen för hår. Den är inte testad på hud och innehåller ingredienser som inte ska användas på hud, säger hon till Metro.

Det rör sig bland annat om klisterämnen, så kallade polymerer, lösningsmedel och väldigt mycket alkohol, enligt Annica Joensuu.

– Klisterämnerna ska lösas upp av schampo, men det tvättar man inte huden med, så risken finns att de ligger kvar på huden, täpper igen och irriterar den. Det kan vara så mycket som 70 procent alkohol i hårsprej och det vet ju man är dåligt, torkar ut huden och löser upp hudens fuktbindande ämnen.

Eftersom ämnena inte hör hemma på huden kan de också vara allergiframkallande, leda till olika hudreaktioner, svullnad, rodnad, små blåsor och sår.

– Och man fixerar ju in till exempel foundation och det innehåller pigment, färgämnen och så, vilket skulle kunna täppa till och göra huden mer oren.

Tomas Byström, utredare på enheten för kosmetiska produkter på Läkemedelsverket, säger att hårsprej på många sätt fungerar som ett vanligt sprejlack, men att det inte är testat på huden och att det därför inte är säkert att spreja i ansiktet.

► LÄS MER: Hälsogranskaren: Är det skillnad på produkter för män och kvinnor?

– Över huvud taget är det inte jättebra att spreja med någonting över ansiktet då man helt enkelt kan andas in det. Sen kan man också spreja mot ögonen som kan bli irriterade, säger han till Metro.

– Jag skulle väl avråda från att göra det, men det kanske inte är av den digniteten att vi kommer att gå ut med ett larm.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro