ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är snackisarna på Nobelfesten

Ola Gustafsson · 9 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ekonomipristagaren Paul Krugman ska konversera med prinsessan Madeleine vid Nobelmiddagen i kväll.

Ekonomipristagaren Paul Krugman ska konversera med prinsessan Madeleine vid Nobelmiddagen i kväll.


klar

Artikellänk är kopierad

BORDSPLACERINGEN – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
BORDSPLACERINGEN – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK

Kungen får dra ut stolen för Nobelpristagaren i medicin och prinsessan Madeleine får ekonomipristagaren till bords. I kväll är det dags för årets största fest och än så länge är det mesta, av tradition, hemligt – utom bordsplaceringen.Var du hamnar vid honnörsbordet visar tydligt vilken status du har. Kungafamiljen, Nobelstiftelsens ordförande och statsministern med deras respektive är högst rankade.

De delar mittenplatserna med de årliga pristagarna och deras respektive. Bland pristagarna är fysikpristagaren högst rankad, kanske för att fysikpriset nämns först i Nobels testamente. Lägst rankad är ekonomipristagaren eftersom det inte är ett pris som instiftades av Alfred Nobel utan av Sveriges riksbank.

Många av gästerna vid honnörsbordet är riktiga proffs i konversation men ibland kan samtalsämnena tryta.

Metro tipsar gästerna om samtalsämnen att ta till då.

Dr Torsten N. Wiesel och Filippa Reinfeldt

Minnen. Nobelpristagaren i fysiologi eller medicin 1981 Torsten N. Wiesel föddes i Uppsala och startade sina akademiska studier på Karolinska institutet men är sedan många år bosatt i USA. Han vill säkert prata om Sverige, vad han saknar och inte saknar.

Paul Krugman och prinsessan Madeleine

Ekonomi. Prinsessan Madeleine har redan hunnit med universitetsstudier i bland annat historia, etnologi, konst och ledarskap. Kanske kan nobelpristagaren i ekonomi, Krugman, övertala Madeleine att även pröva på ekonomistudier?

Säg det här för att låta smart:  "Dina teorier för att förklara företags och länders handel och produktion genom skalekonomi är verkligen intressanta."

Fredrik Reinfeldt och Tulle Hazelrigg

Kärlek på jobbet. Tulle är tillsammans med Nobelpristagaren i kemi Martin Chalfie, jobbar på samma universitet och har forskat om samma ämne. Fredrik och hans fru Filippa är ett radarpar inom politiken. Hur är det egentligen att jobba nära sin käresta?

Kung Carl XVI Gustaf och Françoise Barré-Sinoussi

1950-talet. Kungen och Nobelpristagaren i medicin Françoise Barré-Sinoussi är födda med ett års mellanrum, 1946 respektive 1947. De kan prata om hur det egentligen var att växa upp på 50-talet.

Säg det här för att imponera:  "Alldeles för många har redan dött i Aids, men utan er upptäckt av hiv-viruset som lett till utvecklingen av antivirala bromsmediciner hade det varit ännu fler."

Kronprinsessan Victoria och Martin Chalfie

Protein. Få har väl pluggat och praktiserat så mycket som vår kunskapstörstande kronprinsessa. Hon lyssnar säkert glatt i timmar medan kemipristagaren Martin Chalfie berättar om sitt arbete med proteinet GFP.

Säg det här för att imponera: Genom att du kopplade ihop GFP med Ecoli-bakterier så hjälpte du verkligen till med att skapa ett av biokemins viktigaste verktyg.

Prins Carl Philip och Wendy Tsien

Solen. Prinsen tillbringar mycket tid i den franska jet set-orten S:t Tropez och Wendy Tsien, fru till nobelpristagaren i kemi, Roger Tsien, bor i soliga Kalifornien. Ett utbyte av tips om hur man bäst njuter av solen och skyddar sig från solbrännan känns givet.

Drottning silvia och Marcus Storch

Välgörenhet. Både vår drottning och ordföranden i Nobelstiftelsen Marcus Storch har engagerat sig i välgörenhetsorganisationer för barn. Nu har de chansen att prata om utsatta barns situation.

Horace Engdahl och Ines Kirschner

Tysk-svenskt. Ines Kirschner är den tyska ambassadörens hustru, så vad passar bättre för Horace än att diskutera det tyska inflytandet på svensk litteratur med henne?

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro