ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är sommarens alla motorfester

Billy Andersson · 12 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Erlend Aas/SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

BILSOMMAR. I helgen fylls M/S Romantika med amerikanska kromkryssare från 50-talet. Destination: Tallinn. Christer Sjögren sjunger Elvislåtar på vägen över Östersjön och väl framme blir det cruisin’ genom Tallinn. Deltagarna uppmanas att kamma till de rätta frisyrerna och fintrimma James Dean-looken.

Låter det för mycket ”Café Norrköping?” Då är kanske Mantorp Park i mitten av juli är mer intressant. 500 hårdstylade och trimmade japanska bilar driftar (det vill säga sladdar) runt på Östgötaslätten. Ungefär som i filmen ”2fast 2furious”, fast mitt i den svenska sommaridyllen.Precis som musikfestivalsommaren har dragit i gång har det blivit högsäsong för bilträffar. Och på samma sätt som musikfestivalerna specialiserar sig har bilträffarna blivit nischade. De som gillar hardcore-elektro åker på Arvikafestivalen och de som blir entusiastiska över ombyggda Volvobilar måste åka till Vallåkraträffen söder om Helsingborg. Den som vill kan i stort sett tillbringa hela sommaren på bilevenemang. Är det inte någon stor träff, som Classic Car Week i Rättvik eller Power Big Meet i Västerås, finns det alltid någon cruisinghelg i Småland eller utanför Skövde. – Det har växt oerhört de sista tio åren, säger Josefine Persson, evenemangsansvarig på Albinsson & Sjöberg, en av landets största arrangörer av bilträffar. Som hon ser det har bilträffarna fått två tre inriktningar. Det är de stora tillställningarna för 50-talsbilar, det är stylingträffar för ombyggda bilar och så de närbesläktade gatbilsträffarna, där det gäller att ha den snabbaste bilen på den 402 meter långa ”stripen”.  Sedan skiljer sig publiken åt en hel del mellan bilfesterna. För den som inte vill dansa till rockabilly packad på vodka rekommenderar Josefine Persson Classic Car Week (som hon är med och arrangerar). – Där är det väldigt mycket familjer, och bilmarknad där det säljs mycket krimskrams, säger hon. För den som är ute efter party är Big Meet i Västerås ett måste.  Sedan finns det andra ytterligheter. Som exempelvis Automobil Classic Car, vid Rosersbergs slottspark norr om Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Billy Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro