ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är sommarkurserna som alla vill gå

Erik Paulsson Rönnbäck · 4 Jun 2015
Uppdaterad 5 Jun 2015

På söndag stänger högskolorna inför hösten – och öppnar samtidigt dörren för sommarstudenterna. Söktrycket var högst på kurser i ledarskap, skrivande och sociologi.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Linde är en av de 6 579 sökanden som kom in på den populäraste sommarkursen.
Linus Linde är en av de 6 579 sökanden som kom in på den populäraste sommarkursen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Linus Linde, 24, som läser energi och miljö på KTH i Stockholm, var en av de 6 579 som sökte den mest populära sommarkursen i praktiskt projektledning på Stockholms universitet, och dessutom en av de 770 som tog sig igenom nålsögat och fick en plats. Han säger att han egentligen inte hade behövt studera för att klara sig ekonomiskt, men att han såg chansen att bredda sin utbildning.

►LÄS MER: Så klarar du matten på högskoleprovet

– Man jobbar mycket i projekt. Jag tror att det kan passa bra även om man inte ska bli just chef, säger Linus Linde.

Andreas Sandberg, enhetschef på antagning och studentstöd på Universitets- och högskolerådet, UHR, tror att många studenter vill kratta manegen för en lättare väg uppåt i karriären.

►LÄS MER: Här är pluggen som leder till jobb

– Om du läser civilekonomi kan en kurs i ledarskap leda vidare till ett chefskap senare. Jag tror att många tänker sig att jobba i en arbetsledande position i framtiden.

Nästan hälften, 46 procent, av studenterna som söker en sommarkurs får dock aldrig en plats, visar UHR:s statistik som sammanställts av Saco studentråd. Rådets ordförande Kristin Öster är kritisk mot att landets högskolor inte har ett större utbud av sommarkurser för att möta efterfrågan.

►LÄS MER: Krogbranschen: Det behövs fler YH-utbildninga

– Dels kan inte alla studenter som vill plugga och ta en snabbare examen göra så, dels stängs studenter ut från sin ordinarie inkomstkälla. Om man skulle jämföra med att en fabrik stängde i tolv veckor under sommaren, det hade inte varit acceptabelt, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro