ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är spelaren som väcker liv i gamla festivalminnen

Anneli Wikström · 16 Jun 2017
Uppdaterad 16 Jun 2017
Prince spelade på Way out west 2011 och är en av de mest minnesvärda spelningarna på festivalen. Vill du höra vad som mer spelades den kvällen kan du klicka dig fram här nedan.

Prince spelade på Way out west 2011 och är en av de mest minnesvärda spelningarna på festivalen. Vill du höra vad som mer spelades den kvällen kan du klicka dig fram här nedan. Foto: IBL


Kalla det gärna en tidsmaskin. Här kan du söka musik från festivaler så långt tillbaka som till Hultsfredsfestivalen 1996. Vi har också låtit kända svenskar berätta om sina bästa och värsta festivalminnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Här kan du minnas och lyssna på låtarna från de festivalerna du älskade. Klicka på spara ner spellistan så ser du alla låtarna i din spotify-app.

Festival Playlister by ExpediaSE

Här är kända svenskars bästa, respektive värsta, festivalminnen.

Robert ”Robinson-Robban” Andersson, före detta dokusåpadeltagare:

Mitt värsta festivalminne:

– För tio år sedan blev jag motvilligt övertalad till att åka till Hultsfred. Naturligtvis bodde jag inte på den vidriga nerspydda åkern, utan i min gula vägtransportledarbil. Jag skulle lägligt till Göteborgs hamn måndagen efter festivalen och eskortera en tungtransport till Jämtland. Tjena! Fulla festivalsvin snodde mina saftblandare på taket. En ganska nödvändig ingrediens i vägtransportledaryrket. Dessutom åt jag en dåligt stekt kebab och blev magsjuk. Jag har haft bättre måndagar!

Mitt bästa festivalminne:

– När jag var ung och pank var det kul att planka in på Pite dansar och ler nere vid karusellerna. Det var bästa stället, trots att det var förbannat många vakter utspridda vart femtonde meter. Taktiken var att placera sig mellan två vakter och snabbt som en vinthund flyga över staketet när de båda vände bort blicken. Två sekunders insats. Bam! Spring! Lyckades alltid!

Albin Johnsén, artist:

Mitt värsta festivalminne:

– Varje morgon man vaknade i ett tält. Vidrigt.

Mitt bästa festivalminne:

– Roger Waters spelning på Roskilde där han tillsammans med band körde hela ”Dark side of the moon” plattan för början till slut.

Rhys, artist:

Mitt värsta festivalminne:

– När jag var på Bråvalla var det åska, och det spöregnade. Dessutom hade jag feber. Jag låg inne i mitt tält på en yogamatta, för jag hade inte med mig någon madrass. Det var hemskt.

Mitt bästa festivalminne:

– Jag var på en festival i Vancouver, Kanada med min pappa, syster och bästa kompis. Vi satt i gräset och lyssnade på folkmusik i solen. Det var fantastiskt.

Jon ”Orange” Westberg, Sveriges bästa Hearthstonespelare

Mitt värsta festivalminne:

– Sämsta minnet var när jag inte hade sovit på 24 timmar innan en festival och precis när jag kom dit så dog min mobil och jag var tvungen att gå runt och leta efter mina vänners camping i vad som kändes som en evighet.

Mitt bästa festivalminne:

– Mitt bästa festivalminne är från Emmaboda förra året då jag precis kommit dit och Oliver Hedlens som jag då inte lyssnat så mycket på bjöd på en av de bästa showerna jag någonsin sett.

"<strong
"<strongFoto: ibl

Mitt värsta festivalminne:

– Det värsta minnet är från när Eldkvarn spelade i Norrland på nån festival, jag tror det var i Luleå. När man gick av scenen var man tvungen att hoppa upp en tre decimeter. Oftast brukar man ju gå ner för en trappa eller så. Det var dessutom svarta skynken för och en byggställning, så när jag skulle hoppa av scenen så slog jag i huvudet i en byggställning ovanför och ramlade rakt bak ut på scenen igen. I en recension efter spelningen stod det något i stil med att ”sångaren var så full att han ramlade omkull”.

Mitt bästa festivalminne:

– Bästa minnet är nog från första gången vi spelade på Roskilde, det var någon gång i början av åttiotalet. Vi spelade i ett tält som hette rytmtältet som tog 3-4000 och det var mäktigt. Sedan hade de väldigt god mat i cateringen, bland annat lammstek och rökt torsk, så vi var väldigt nöjda i Eldkvarn.

Amanda Winberg, artist:

Mitt värsta festivalminne:

– Way out west förra året. Göteborg. Dåligt väder. Hamnar i taxikö och missar Anderson Pak.

Mitt bästa festivalminne:

– Way out west förra året. Göteborg. Regn. Hade missat Anderson Pak och dansade full i regnet till dålig techno istället.

Robin Bengtsson, artist:

Mitt värsta festivalminne:

– Hultsfredsfestivalen 2008. Jag köpte ett tält på Statoil på väg ner som det regnade in genom. Och det regnade varje dag på festivalen.

Mitt bästa festivalminne:

– Också Hultsfred 2008. Jag såg Paramore och de slog igenom efter att de blev bokade. Så det var så sjukt mycket folk på den lilla scenen. Det var häftigt.

Felix Sandman, artist i FO&O:

Mitt värsta festivalminne:

– Summerburst nu senast. Det var så grisigt eftersom det var regn. Vädret kan förstöra så mycket.

Mitt bästa festivalminne:

– Det var en festival vi giggade på inför 100 000 personer, VG-lista i Oslo. Det var riktigt häftigt och en stor känsla.

Johan Hirvi och Daniel Nzinga i gruppen Panetoz:

Mitt värsta festivalminne:

– Vi var på en festival i Landskrona när ljudet krånglade . Innan hela gruppen går upp på scen så skickar vi upp vår Dj och så var Njol med. Så Njol fick hålla igång fast ljudet inte funka. Det var svettigt.

Mitt bästa festivalminne:

– Melodifestivalen. Det är väl en festival? Mellon!

Annika ”Säkert” Norlin, artist:

Mitt värsta festivalminne:

– Jag gillar att se spelningar ganska fokuserat. Jag kan nog lacka ur ganska mycket på om man går och ser någon som man verkligen vill se och så är det några framför en som håller på och inte lyssnar. Jag vet att det gör mig till en dålig festivalbesökare överlag men jag kan bli väldigt sur på det.

Mitt bästa festivalminne:

– Ett av mina bästa festivalminnen, det är ju faktiskt en sak som är med i en låt på däggdjur som heter Funka Nassau, när jag tappade bort alla mina kompisar. Jag gick och letade efter dem och sen så helt plötsligt kom jag in i klubben och så stod alla där, kompisar som inte ens kände varandra och helt plötsligt hade de samlats och stod 40 personer och dansade till Funky Nassau som var min favoritlåt just då.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro