ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är spelarna som ska ta Sverige till VM-medalj

Anton Gustafsson · 29 Maj 2019
Uppdaterad 29 Maj 2019

Foto: TT


Den 11 juni spelar Sverige VM-premiär mot Chile. Metro går igenom truppen som ska ta Sverige till medaljerna – spelare för spelare.

klar

Artikellänk är kopierad

Målvakter:

Hedvig Lindahl. Bild: TT.
Hedvig Lindahl. Bild: TT.

Hedvig Lindahl 

36 år, Klubblös 

Landskamper/mål: 157/0

En av Sveriges viktigaste spelare de senaste åren. En klassisk målvaktstyp som är en fantastisk skottstoppare, kan dock ha problem i spelet med fötterna. Finns ett frågetecken då hon har fått väldigt lite speltid den senaste säsongen. Räcker hennes enorma rutin till för att hon ska kunna prestera trots få minuter i benen?

Zorica Musovic. Bild: TT.
Zorica Musovic. Bild: TT.

Zecira Musovic  

22 år, FC Rosengård

Landskamper/mål: 2/0 

Spelade A-lagsfotboll tidigt och sågs som en av de stora talangerna i svensk fotboll. Skador och mördande konkurrens i klubblaget har dock hämmat hennes utveckling. Har en hög högstanivå, men dalarna är fortfarande för djupa för att på allvar hota Hedvig Lindahl om förstaplatsen.

Jennifer Falk. Bild: TT.
Jennifer Falk. Bild: TT.

Jennifer Falk

26 år, Kopparbergs Göteborg FC. 

Landskamper/mål: 0/0

Modern målvakt med bra fötter och en fin reaktionsförmåga. Är dock inte ens klar förstamålvakt i sitt klubblag, i VM är hon solklar trea bakom Lindahl och Musovic.

Försvarare:

Linda Sembrant. Bild: TT:
Linda Sembrant. Bild: TT:

Linda Sembrant,

32 år, klubblös 

Landskamper/mål: 106/8

En av Sveriges bästa försvarsspelare. Bra huvudspel, positionssäker och omutlig i närkampsspelet. Kan vara något långsam, men väger ofta upp det med fin blick för spelet. Kommer att spela från start om hon är skadefri.

Magdalena Eriksson. Bild: TT.
Magdalena Eriksson. Bild: TT.

Magdalena Eriksson

25 år, Chelsea 

Landskamper/mål: 48/5

Snabb och spelskicklig försvarare. Given i förbundskapten Peter Gerhardssons trebackslinje och kompletterar de lite mer långsamma backkollegorna Fischer och Sembrant med sin snabbhet.

Jonna Andersson. Bild: TT.<strong style=
Jonna Andersson. Bild: TT.<strong style=

Jonna Andersson,

26 år, Chelsea 

Landskamper/mål: 40/0

Har tagit stora kliv i sin utveckling i Chelsea och får stort förtroende. Snabb och stark kontringsstark spelare som har fått en mer offensiv roll de senaste säsongerna. Kommer troligtvis spela på mittfältet under VM men kan även spela ytterback.

Nathalie Björn. Bild: TT.
Nathalie Björn. Bild: TT.

Nathalie Björn,  

22 år, FC Rosengård 

Landskamper/mål: 7/1

Bolltrygg mittback som är duktig på att sätta igång anfall. Saknar ännu fysiken för att hävda sig på den absolut högsta nivån. Kommer troligen få sparsamt med speltid i VM då konkurrensen på mittbacksplatsen är enorm.

Amanda Ilestedt. Bild: TT.
Amanda Ilestedt. Bild: TT.

Amanda Ilestedt,  

26 år, Bayern München  

Landskamper/mål: 22/2

Stor och stark mittback med skaplig passningsfot. Är även ett offensivt hot då hon är stark i luftrummet. Får svårt att ta en plats från Fischer och Sembrant.

Nilla Fischer. Bild: TT.<strong style=
Nilla Fischer. Bild: TT.<strong style=

Nilla Fischer  

34 år, Wolfsburg/Linköping 

Landskamper/mål: 172/23

En av de absolut största profilerna i det svenska laget. Generalen i backlinjen som är en av de bästa defensiva mittbackarna i världen. Har tappat mycket i snabbhet de senaste åren men har vägt upp det med en spelförståelse i världsklass.

Hanna Glas. Bild: TT.
Hanna Glas. Bild: TT.

Hanna Glas  

26 år, Paris Saint-Germain 

Landskamper/mål: 6/0

Offensivt lagd ytterback. Duktig en mot en och har en fin inläggsfot. Kommer troligen spela mittfältare eller wing-back i VM.

Mittfältare/anfallare:

Caroline Seger. Bild: TT.<strong style=
Caroline Seger. Bild: TT.<strong style=

Caroline Seger

35 år, FC Rosengård   

Landskamper/mål: 191/26

Sveriges kapten. Bolltrygg och passningssäker mittfältare som är länken mellan Sveriges lagdelar. Har blivit betydligt långsammare de senaste åren, men den rutin och bidrar med i landslaget är ovärderlig.

Julia Roddar. Bild: TT.
Julia Roddar. Bild: TT.

Julia Roddar

27 år, Kopparbergs Göteborg FC 

Landskamper/mål: 5/0

Den stora överraskningen i truppen när hon fick platsen på Hanna Folkessons bekostnad. Snabb och stark bollvinnande innermittfältare som har sina bästa egenskaper i det defensiva spelet. Kan även spela på kanten där hennes löpstyrka kommer väl till pass.

Elin Rubensson. Bild: TT.<strong style=
Elin Rubensson. Bild: TT.<strong style=

Elin Rubensson,  

26 år, Kopparbergs Göteborg FC 

Landskamper/mål: 50/1

Outtröttlig box till box-spelare som har gått från ytterback till innemittfältare. Har en fin kombination av fart och teknik som kompletterar den lite långsammare Caroline Seger på mittfältet. Har även en otroligt fin högerfot som kan skapa farligheter i spelet och på fasta situationer.

Julia Zigiotti Olme. Bild: TT.
Julia Zigiotti Olme. Bild: TT.

Julia Zigiotti Olme

21 år, Kopparbergs Göteborg FC 

Landskamper/mål: 6/0

En av Sveriges stora anfallstalanger som har inlett säsongen på spännande sätt. En avig och klurig spelare som är svår för försvararna att få stopp på med utan att orsaka en frispark. Bra teknik och vass i avslutningsläget. Hennes första stora mästerskap så speltiden kommer bli begränsad.

Kosovare Asllani. Bild: TT.
Kosovare Asllani. Bild: TT.

Kosovare Asllani,  

29 år, Linköping FC 

Landskamper/mål: 104/27

Det offensiva navet i Sverige och absolut orubblig i startelvan. Teknik i världsklass och ett tillslag som tillhör ett av de vassare i den internationella toppfotbollen. Att ”Kosse” presterar är absolut nödvändigt för att Sverige ska kunna gå långt i VM.

Fridolins Rolfö (till höger). Bild: TT.
Fridolins Rolfö (till höger). Bild: TT.

Fridolina Rolfö

25 år, Wolfsburg 

Landskamper/mål: 33/8

Har tagit enorma kliv på den internationella scenen de senaste säsongerna och har blivit belönad med ett kontrakt med storlaget Wolfsburg. Utgår gärna från högerkanten för att sedan driva inåt i banan och avsluta med sin fina vänsterfot.

Sofia Jakobsson. Bild: TT.
Sofia Jakobsson. Bild: TT.

Sofia Jakobsson

29 år, Montpellier 

Landskamper/mål: 81/13

Extremt snabb som kan spela både på en kant och som central anfallare. Ständigt djupledshot som ofta får agera ”supersub” under Peter Gerhardsson.

Stina Blackstenius. Bild: TT.
Stina Blackstenius. Bild: TT.

Stina Blackstenius, 

23 år, Linköping FC 

Landskamper/mål: 43/10

En av Sveriges absolut viktigaste spelare som bär det svenska anfallet i sina bästa stunder. Komplett anfallare med imponerande fysik och fin teknik. Har dock haft svårt att hitta högsta nivån i landslaget.

Mimmi Larsson. Bild: TT.
Mimmi Larsson. Bild: TT.

Mimmi Larsson

25 år, Linköping FC 

Landskamper/mål: 15/3

Snabb och säker i läget. Ett ständigt djupledshot som kan riva hål i vilken backlinje som helst med sin fart. Ingen startspelare i nuläget men kommer få sina inhopp i VM.

Olivia Schoug. Bild: TT.
Olivia Schoug. Bild: TT.

Olivia Schough

28 år, Djurgården 

Landskamper/mål: 72/9

Hårt jobbande anfallare som springer konstant tills någon byter ut henne. Har haft problem med effektiviteten i målskyttet. En spelare som ofta byts in när Gerhardsson måste ändra matchbilden på något vis.

LÄS MER
De satte publikrekord i en damfotbollsmatch: "Grattis alla"
Anna Anvegård. Bild: TT.
Anna Anvegård. Bild: TT.

Anna Anvegård

22 år, Växjö 

Landskamper/mål: 4/1

Slog igenom med dunder och brak förra säsongen när hon kom tvåa i skytteligan i damallsvenskan som nykomling. En äkta målskytt som har gjort över 100 mål på fyra säsonger i elitettan och damallsvenskan. Inte tänkt som en startspelare, men om Sveriges oförmåga att producera mål håller i sig är det inte omöjligt med speltid för Andegård.

Lina Hurtig. Bild: TT.
Lina Hurtig. Bild: TT.

Lina Hurtig, 

23 år, Linköping FC 

Landskamper/mål: 12/3

Stor och stark anfallare som är livsfarlig när bollen kommer in i boxen. Har haft stora skadeproblem men är en spelare med stor potential att bli en världsspelare. Om hon får speltid kan det bli ett internationellt genombrott.

Madelen Janogy. Bild: TT.
Madelen Janogy. Bild: TT.

Madelen Janogy

23 år, Piteå 

Landskamper/mål: 2/0

Irrationell spelare med utmärkt teknik och en av allsvenskans bästa spelare en mot en. Spelar ibland med för hög risk men har hon dagen blir hon jobbig för de flesta backlinjerna i VM. Kan få svårt att ta en plats i startelvan, och får hoppas på enstaka inhopp.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro