ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är språkreglerna svenskarna undrar över mest – och så fungerar de

Hugo Ewald · 20 Okt 2015
Uppdaterad 22 Okt 2015

Svenskan är ett komplicerat språk, och många är osäkra på hur alla ord ska användas. Metro har använt statistik från språkrådet för att lista språkreglerna vi svenskar undrar mest över, och hur reglerna faktiskt fungerar.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: york010/Alamy/Metro

De/dem/dom

Det undrar vi över: När används ”de” och när används ”dem”.

– Vanligast just nu – och sedan mycket länge – är frågan om när det ska vara ”de" eller ”dem", och om man får skriva ”dom” i stället, skriver Susanna Karlsson, fil.dr och språkvårdare på Språkrådet till Metro.

Så här gör du: Enklast är att göra det så kallade ”vi/oss”-testet. Du prövar då att byta ut ”de” ”dem” mot ”vi/oss”. När du väljer ”vi” ska du välja ”de”, och tvärtom. Vissa meningar går det inte att använda testet på, du ska då använda ”de”.

Hen

Det undrar vi över: Får man använda hen, och ska man göra det?

Så här gör du:  Hen kan användas som ett könsneutralt pronomen, som ersätter ”han”, ”hon” eller ”vederbörande” i sammanhang när könsidentiteten hos personen du vill referera till är okänd eller irrelevant. Hen bör också användas för människor vars pronomen är hen, och som föredrar att benämnas som hen snarare än han eller hon. Du kan använda ”hens” som genitivform och ”henom” som objektsform.

Istället eller i stället

Det undrar vi över: Ska det vara istället, idag och ikväll eller ska det vara i stället, i dag eller i kväll?

Så här gör du:  Grundregeln är att du skriver ihop ordet om den starkaste betoningen ligger på första ordet. Annars skriver du isär. Vissa ord följer dock inte reglerna. En stor lista finns på Språkrådets webbsida.

Stor eller liten bokstav

Stor eller liten bokstav

Det undrar vi över: Ska man skriva TV eller tv?

Så här gör du: Det beror på hur etablerad förkortningen och och om den läses ut som ett ord eller som enstaka bokstäver. Grundregeln är att förkortningar som läses ut som enstaka bokstäver skrivs med stora bokstäver, och tvärtom.► LÄS MER:  Hon härmar över trettio språk

Genitiv-s

Det undrar vi över: Ska man använda en apostrof, alltså till exempel skriva "Roger's grill", när man vill markera ägarskap? Hör gör man när namnet redan slutar på s?

Så här gör du: På svenska skriver du aldrig apostrof vid genitivform, vilket man däremot gör inom engelskan. Det heter alltså Hugos kafé och inte Hugo’s kafé. Alla ord som inte redan slutar på s, z eller x får alltid -s i genitiv. De orden skrivs utan ett extra -s.

Särskrivning eller hopskrivning

Det undrar vi över: När ska man egentligen särskriva?

Så här gör du: Om det sägs som ett ord ska det skrivas som ett ord. Läser du texten högt i långsam takt kan du ofta höra om det är en flerordig fras eller om det ska skrivas som ett ord. 

Var/vart

Det här undrar folk över: När används det ena och när används det andra?

Så här gör du: Undrar du var något befinner sig är ”var” korrekt. Undrar du om riktning är ”vart” korrekt. Svaret på ”var?” är ”där”, och svaret på ”vart?” är ”dit”.

– I många regionala varieteter är det stor variation här, och det är inget att haka upp sig på,  skriver Susanna Karlsson. 

Semikolon

Det här undrar vi över: Hur använder man det? 

Så här gör du: Du använder semikolon mellan huvudsatser där du inte vill ha en punkt för att du vill visa på att sambandet är större än så. Semikolon ska dessutom bara användas i fall där de två meningarna binder ihop fungerar självständigt från varandra.► LÄS MER:  Tjuvarnas hemliga språk avslöjar om du kommer få inbrott

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro