ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är stans första takpark

Hanna Anander · 28 Feb 2013
Uppdaterad 27 Feb 2013
Takparken på Sveavägen är planerad att bli 3 000 kvadratmeter och ska stå klar sommaren 2014, samtidigt som  husets första hyresgäster flyttar in.   

Takparken på Sveavägen är planerad att bli 3 000 kvadratmeter och ska stå klar sommaren 2014, samtidigt som  husets första hyresgäster flyttar in.    Foto: Diligentia


Karlsson på taket har fått vänner. Trenden med att bo eller odla på toppen av en byggnad är här för att stanna. Att bygga takparker är det allra senaste.

klar

Artikellänk är kopierad

En av Stockholms största kontorsfastigheter på Sveavägen i centrala Stockholm är på väg att göras ännu större. 

Byggnadens två översta våningar ska rivas och ersättas med fyra nya, och på taket är det planerat för en park med fruktlund och olika slags träd.

–  Vi kommer också att tillföra massor av nya arter både i form av växter och insekter, som inte finns i Stockholms innerstad idag och dessutom ska vi ha bikupor, säger Markus Pfister, fastighetschef på Diligentia.

Takparksbygget på Sveavägen blir det första i Stockholm. Det är planerat att bli 3 000 kvadratmeter och ska stå klar samtidigt som husets första hyresgäster flyttar in, sommaren 2014. Nyligen anordnades en liknande, men betydligt större park på taket till ett köpcentrum i Hyllie i Malmö, och det finns planer på fler projekt de kommande åren.

Att utnyttja takyta till något annat än att bara vara just ett tak är något som blivit en stark trend de senaste åren, både utomlands och i Sverige. Trendspanaren Stefan Nilsson tror att det här är något som vi kommer se mer av framöver, framför allt odlande på taket.

–  Varför inte en Bondens marknad på några av taken i stan? Ungefär så tänker jag, säger Stefan Nilsson på Trendgruppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Anander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro