ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Stockholms bästa grillrestauranger

Jonas Cramby · 8 Jun 2017
Uppdaterad 8 Jun 2017
Brisket & Friends är en av ställena Jonas Cramby inte tycker att du ska missa.

Brisket & Friends är en av ställena Jonas Cramby inte tycker att du ska missa. Foto: Instagram/Brisket & Friends


Var gör man egentligen om man är sugen på grillat samtidigt som vädret i Stockholm är ungefär lika somrigt som i en dystopisk science-fictionrulle? Man går på krogen så klart. Jonas Cramby utser Stockholms hetaste grillställen.

klar

Artikellänk är kopierad

Bästa budgetgrillen

Amida kolgrill, Folkungagatan 76

Lilla kolgrillen Amida har så många hängivna fans att jag är saker på att de drivit upp lägenhetspriserna i området och stället sägs vara såväl Mattias Dahlgrens som New Yorkkocken David Changs favoritsnabbmatställe i stan. Och det är lätt att förstå varför: så fort man stiger in i lokalen möts man av en enorm kolbädd som gör oss grillromantiker varma i hjärtat. Amidas shish kebaber är alltid perfekt saftiga och med en otrolig kolgrillad smak och lyckas man också pricka in en dag när brödet är nybakt så är deras Adanarulle utan tvekan en av Stockholms bästa rätter – oavsett prisklass.

Alternativ: Amida står inte ohotade på budgetgrilltoppen, under de senaste åren har de fått konkurrens av lilla enkla men smaskiga Bekhal kebab i Vårberg centrum där shish kebaben är saftig och rökig och brödet kommer direkt från ugnen.

LÄS MER
6 drycker som passar till grillat

Bästa BBQ:n 

Brisket & Friends,  Upplagsvägen 18

Den senaste tiden har man kunnat sett hur innerstadsfoodiesar börjat ta sig i drivor till en gammal lunchrestaurang för lastbilschaffisar i den så kallade ”dieseldalen” i Årsta industriområde. Orsaken: Här har den före detta finansmannen Ludvig Åström öppnat BBQ-ställe efter ha blivit förälskad i rökgrillning efter en resor till Texas. Precis som i Texas serveras deras långsamt hickoryrökta brisket, pulled pork eller fläsksida med enkla tillbehör som vitt bröd, rå lök och pickles. Det spelas topplistecountry i högtalarna, de är bara öppet för lunch och maten räcker tills den tar slut.

Alternativ: Pallar man inte att ta sig ut i Stockholms förorter finns  det ju alltid Low & Slow smokehouse på Luntmakargatan 98 där ett mer eukumeniskt BBQ-evangelium predikas. De serverar nämligen grillat inspirerat av så gott som samtliga av USA:s mest BBQ-tokiga områden: North Carolina, Alabama, Texas samt Kansas City – varifrån ägaren och pitmaster Ben Hensley också kommer.

Bästa lyxgrillen

Ekstedt, Humlegårdsgatan 17

Vill man äta sitt grillat på porslinstallrikar och drick ett glas vin till, eller tvärtom, äta på en finkrog som man går ifrån med rökiga kläder (och ett lyckligt leende) så är det få ställen som slår Niklas Ekstedts moderna klassiker Ekstedt. Här används ingen el i köket. All mat tillagas i stället på någon av de tre öppna eldarna. En ved­ugn där ingredienserna bakas, en öppen eldgrop där de grillas och röks samt en liten vedeldad gjutjärnsspis där såser värms och potatisar kokas.

Alternativ: På Pubologi i Gamla stan serverar man varje fredag och lördag en hel grillad smått Japaninspirerad avsmakningsmeny vid Köksbordet och snart är det även dags för deras kollegor på Svinet att öppna upp sin kolgrillosande uteservering. Är man bara sugen att småäta lite grillat till en drink serverar Agrikulturgängets nyöppnade bar vid Nytorget såväl Gin & Tonics på hantverksgin och underbara små grillspett att snaska på.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro