ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är Stockholms bästa krogar 2016

Jonas Cramby · 27 Jan 2017
Uppdaterad 27 Jan 2017
Var åt man bäst, drack godast och, inte minst, var fick man allra oftast den där upphöjda livskänslan som man nästan bara kan få genom att gå ut på krogen? Här är svaret.

Var åt man bäst, drack godast och, inte minst, var fick man allra oftast den där upphöjda livskänslan som man nästan bara kan få genom att gå ut på krogen? Här är svaret.


Metros matskribent Jonas Cramby har gått igenom sitt krogår och när röken lagt sig och allt är sagt och gjort så är det följande restauranger som vinner Metros matpris Guldgloben.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Sabina Olson

Den skickliga sushikocken Batjargal Ochirbat från Imouto delade inte bara ut handklämda små ädelstenar kvällstid på sitt nya sushiställe i Vasastan, han gav Stockholmarna en udda liten lunchpärla också. På bara 16 dropinplatser freestajlade han fram allt från makirullar och wagyugunkan till pickels och mongolisk soppa, samtidigt som han preppade inför kvällens stordåd.

Foto: Sabina Olson

På det lilla ramenhaket vid St Eriksplan smakade det inte bara som i Japan, matlagningsfilosofin verkade var som hämtad där ifrån också. Med bara fyra rätter på menyn, varav tre var baserade på samma buljong, visade ägarna att om matmagi ska uppstå är det ibland bättre att göra en grej riktigt bra än flera stycken halvdant.

Foto: Sabina Olson

Det som började som en tendens förra året blev i år något självklart – på varenda nyöppnad lagom hippt ställe stod nämligen grönsaken i fokus. Det fick inte bara konsekvensen att det blev ännu enklare för vegetarianer och köttisar att gå ut och äta ihop. Och på få ställen var det trevligare att smågräla om blodfetter och djurhållningsfrågor än på hippa Paradiso vid Mariatorget.

Foto: Sabina Olson

Den lilla oansenliga thaikrogen Thongwiset var inte bara thailändarnas egen favoritställe. Den hårt arbetande kocken Lee var också en mästare på att laga så kallade kom-till-baka-rätter också, som himmelsk Laarb och djävulskt krispig fläsksida. Det var smaksäkert, personligt, kärleksfullt – och allt för bara runt en hundring!

Foto: Lisa Ekelund

Konceptet beskrevs som nordiskt, lokalt, småskaligt och med grönsakerna i centrum vilket ärligt talat lät mer som ett inlägg i en pågående debatt än en trevlig middagsupplevelse. Men gosse vad vi blev lurade, det här var ju bara fantastiskt trevligt, mysigt och gott. Som att bli bjuden på hemmamiddag hos en vän – om den vännen har en AGA-spis, tillgång till nordens bästa råvaror och ett Årets Kock-diplom på väggen.

Foto: Sabina Olson

De rutiga mattorna, galjonsfigurerna och djupa Chesterfieldfåtöljerna fick Tweed att kännas ungefär som gillestugan hos en varvsägare i Uddevalla 1981 – helt underbart alltså! Och det blev bara ännu bättre när det progressiva bartendekollektivet Bottles tog över baren i slutet av året. Deras gin och whiskeydrink Get in the ring var inte bara årets vackraste cocktail – namnet var årets klyftigaste Guns’n’rosesreferens också.

Foto: Jasmin Storch

2016 var året då pizzan förutspåddes ta över hamburgaren roll som som fenomen och nationell besatthet. Särskilt då den enkla, ursprungliga napoletanska versionen. Det ingen räknade med var dock hur satans svårt det är att göra något så enkelt som en perfekt  Margarita. Nästan omöjligt faktiskt. I alla fall utan en bokstavskombination. Lilla hippa Galinas i Ringens köpcentrum försökte dok inte ens, utan koncentrerade sig istället på att göra en jäkligt god pizza. Vilket de också lyckades med.

Foto: Jasmin Storch

I en gammal korvkiosk på Sveavägen hittade man inte bara Stockholms godaste hamburgare, utan också stället som definierade 10-talets matkultur mer än något annat. Man kan så klart ironisera över hur hamburgaren blivit vår tids fixrätt, hur alla i kön hade truckerkeps och det tog minst 50 minuter att få maten  – men då får man inte glömma hur sjukt gott det faktiskt kan vara med en dubbelbröd med kött. Så var det förr, så är det nu och så kommer det vara långt efter att trendnissar förklarat maträtten passé och ”så 2014”.

Foto: Jasmin Storch

När kockduon Adam & Albin efter åratal av popupkvällar äntligen startade en fast krog blev det en slags hybrid av avsmakningsmeny och a la carte. Det vill säga en lite mer överkomlig form av finkrog, med något lösare tyglar och friare koncept. Själva tyckte de att konceptet till och med var ”stökigt” men jag skulle snarare beskriva det som lika omsorgsfult, trevligt och reko som en föräldraledig innerstadspappa – även om de förhoppningsvis inte stod i köket och mosade banan med munnen.

Foto: Sabina Olson

Det var en händelse som kändes som en tanke: Med krypavstånd från årets bästa bar (Tweed) började nämligen vinbaren The Burgundy varje onsdag till lördag servera moffiga, comfortfoodfavoriter som grillad bressekyckling med pompa och bea, ragu bolognese och extravaganta kåldolmar med nyvlad tryffel för runt 150 kronor. Och som det inte var nog hällde sommeliererna goda viner till studentfestpriser.

Foto: Sabina Olson

Med folk från Babette och Spritmuseum vid rodret fick Stockholmarna i år ett nytt  ställe att känna sig självmedvetna på. På Café Nizza var kompetensen så hög och foodiekorrekt att man visserligen kunde känna sig lite nervös över att råka beställa ett töntigt vin – samtidigt som de faktiskt hade god mat, bra vin, grymma luncher, slinkvänlig bar samt den där varma kvarterskrogskänslan som gjorde att man omedelbart började kolla hemnet efter lägenheter i området. Årets Metrokrog helt enkelt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro