ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Stockholms bästa krogar 2017

Jonas Cramby · 26 Jan 2018
Uppdaterad 26 Jan 2018
Här är Stockholms bästa krogar, tipsar Jonas Cramby.

Här är Stockholms bästa krogar, tipsar Jonas Cramby. Foto: Gustav Gräll


Var åt man bäst, drack godast och, inte minst, var fick man allra oftast den där upphöjda livskänslan som man nästan bara kan få genom att gå ut på krogen? Metros matskribent Jonas Cramby har gått igenom sitt krogår och när allt är sagt och gjort och matoset till slut har lagt sig är det följande restauranger som står kvar som Metros Stockholmsfavoriter år 2017.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets finkrog: Ichi, Timmermansgatan 38B

Kocken Saori Ichihara teamade upp med bröderna Kvarnefält från Barobao och visade att finkrog med avsmakningsmeny inte längre behöver betyda skrytiga ingredienser, stiff stämning och en nota motsvarande en sommarbil. För bara en sexhundring fick man istället ett gäng vackra smårätter som smakade svenskt men presenterades japanskt och som visade att det är skicklighet, passion och övertygelse som är den äkta lyxen. Sedan hade de en jäkligt god kakigori också. Ichi visade att den gamla finkrogen är död! Länge leve finkrogen!

Årets vegetariska: Rutabaga, Södra Blasieholmshamnen 6

Mattias Dahlgrens nysatsning Rutabaga måste ha varit årets mest modiga. Inte för att de var en vegetarisk krog, ett grönt fokus kändes tvärtom ganska konventionellt 2017, utan för att de vågade servera så enkla, moffiga, nästan slafsiga smårätter i sådana högborgerliga omgivningar som Grand Hotel. Faktum är att Rutabagas mat kändes så personligt progressiv att krogen egentligen borde ha öppnats på minimal budget i en plywoodinredd före detta butikslokal på söder, men hur kul hade det varit? Istället lyckades de både motsvara och gå emot förväntningarna om hur en nystartad vegetarisk krog egentligen ska se ut och sånt gillar man ju.

Årets nykomling: Bar Agrikultur, Skånegatan 79

Bar Agrikultur var restaurang Agrikulturs lite vildare, mer uppnosiga småsyskon och så jäkla bra att de egentligen hade kunnat vinna vilken kategori som helst på denna lista. De var ju trots allt en minirestaurang och ginbar som serverade till stora delen vegetariska finkrogssmårätter till budgetpriser och tittade man bara in för en snabb GT och ett grillat kycklingspett hade de nog kunnat sopa hem snabbmatskategorin också. Nu blev de istället årets nykomling som förhoppningsvis blir en klassiker, för få saker var trevligare 2017 än att stoppa i sig smårätter och ta sig ett, eller tre, glas samtidigt som man snackade bort kvällen i den minimala lokalen vid Nytorget.

Årets budget: Pastificio på Café Nizza, Åsögatan 171

Det är en sak att öppna en intressant, progressiv krog för Stockholms foodisar att besöka då och då. Det är en helt annan att starta ett ställe som man vill gå till flera kvällar i veckan. När hippa naturvinsstället Café Nizza började servera hemgjord pasta i slutet av året lyckades de med just detta och snart blev pastificiokvällarna hemmamiddagarnas största hot år 2017. För runt 165 kronor kunde man varje kväll, och vissa helgluncher, äta fantastiskt lyxiga, hemgjorda agnolottis, raviolis och cacio e pepes i Café Nizzas bardel, samtidigt som man smuttade på ett glas naturvin och funderade på om det var pinigt att komma hit imorgon igen.

Årets bar: Tyge & Sessil, Brahegatan 4

2017 var året då den slags urtrevliga naturvinbarskultur som man kan hitta i Paris eller London på allvar började etablera sig i Stockholm. Ställena var många och trevliga, men frågan är om jag inte gillade Niklas Ekstedt och sommelieren Maximilian Mellfors off-Stureplanställe Tyge & Sessil allra bäst? På denna lilla vinbar, eller vincafé som de själv kallade sig, kunde man slinka förbi för ett glas gott orange vin, som är som ett rosévin för coola, och äta enkla, läppsmackande smårätter och snacks i typisk vinbarsstil. Det var enkelt, gott och förbannat mysigt.

Årets snabbmat: Lådan, Luntmakargatan 63

Precis som på storebror Flippin burgers serverade Lådan enkel snabbmat gjord omsorgsfullt och från grunden i en vagt amerikansk skräpkulturell inramning. Men om hamburgare är den godaste snabbmatsrätten så är slidern den snabbaste. Det tar inte många sekunder för den lilla rackaren och glida ner i magen på en vilket gör att sliderflipparna i köket på Lådan måste ha varit krog-Stockholms hårdast arbetande snabbmatspersonal år 2017. Lådans sliders var nämligen så jäkla goda att det var omöjligt att bara äta en. Istället blev det lätt två, tre och gärna ett par glas hantverksbärs till och vips så hade man pratat bort kvällen i denna underbara fritidsgård för vuxna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro