ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Stockholms tre bästa glassbarer

Jonas Cramby · 21 Aug 2017
Uppdaterad 27 Aug 2017
Här är Stockholms tre bästa glassbarer just nu enligt Jonas Cramby.

Här är Stockholms tre bästa glassbarer just nu enligt Jonas Cramby. Foto: Henrik Montgomery/TT


Glass, som förut mest var till för att få barnen att hålla truten lagom länge för att pappa skulle hinna läsa tidningen, har plötsligt börjat tas på allvar och en mängd olika hantverksskickliga uppfinningsrika, fantastiska ställen har dykt upp. Här är Jonas Crambys bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Här är Metros tre favoriter just nu:

1. Gelato Scarfo, Ålstensgatan 12 i BrommaDen italienska gelaton har de senaste åren upplevt ett enormt uppsving i Stockholm. Populära ställen som till exempel Fryst, Snö och Stikki Nikki har anammat filosofin om att glass är bäst gjord på färska, bästa möjliga råvaror, med mer mjölk än grädde och serverad purfärskt direkt efter produktion från särskilda glassfrysar som håller perfekta ättemperaturer. Gelatotekniken gör också att även sorbeter och glassar baserade på olika sorters nötmjölk blir krämiga och täta vilket gjort att mer och mer veganska glassar dykt upp i strutarna, inte minst på Stickki Nikki vars utbud numera består till 50 procent av dessa. Min personliga favorit är dock Scarfo i Ålsten, som inte bara serverar perfekt italiensk gelato utan även har en stram, italienromantisk stil och serverar en grym espresso. Perfekt tröst för alla oss med längtan till Rom och sorg i hjärtat efter Café Sostas gelatobars bortgång i somras.

2. Nordic Fauna Ice Cream, Kräftriket 14AUte i kräftriket, bara ett vaniljpuckskast från Brunnsviken har konditorn, kocken och Dessertmästarnavinnaren Joel Lindquist tillsammans med ett par vänner startat en glassfabrik som även har en mycket trevlig servering perfekt efter ett besök på Naturhistoriska! Här är det, som namnet antyder, hantverksglass med nordiska smaker som gäller och därför ett givet utflyktsmål för alla oss som blivit för blasé för tresmak och Piggelin. Vad sägs till exempel om en kula glass med smak av raps & citron, jordärtskocka, ängssyra och kärnmjölk, messmör eller varför inte punsch och dill? De lite yngre kanske inte kommer bli helt sålda på Nordic Faunas messmör- eller öl och gräddglass, men det finns även barnvänligare grejer som kickass vanilj, bean to bar choklad och svensk jordgubbe också.

3. King scoopa, Hornsgatan 156Glass är faktiskt inte bara klassisk italiensk elegans eller lokalproducerad nynordisk gastronomi. Ibland kan det bara vara riktigt jäkla moffigt också. Och ingenstans är det väl moffigare än på Hornstulls glasstolthet King Scoopa? Tillsammans med sin bror Henok, som även ligger bakom ölmärket Omnipollo, har Sem Hentie startat en populär liten glassbar som kombinerar det italienska gelatohantverket med amerikanskt överdåd och experimentlusta samt strösslar med lite hiphop och populärkulturella referenser. Det är lika roligt som svårt att försöka bestämma sig för vilken av de ständigt skiftande smakerna man vill ha: ska man ha en klassisk mudcake eller blackberry crumble, yerba mate sorbet, isteglass eller kanske hantverksversionen av barndomsfavoriten Rocky road? Moffet når sin kulmen med den redan legendariska glassburgaren, en kula glass serverad i en munk med en massa kola- och chokladsås på.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro