ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är studievägledarens tips inför sista ansökningsdagen

Anna Thanner · 10 Okt 2016
Uppdaterad 10 Okt 2016
Studievägledaren Emmy Sandberg peppar och tipsar blivande studenter inför sista ansökningsdag till vårterminen. 

Studievägledaren Emmy Sandberg peppar och tipsar blivande studenter inför sista ansökningsdag till vårterminen.  Foto: Anna Thanner


Nu är det nära – den 17 oktober är sista dagen att anmäla sig till högskolorna och universitetens vårtermin. Ännu inte bestämt dig? Studievägledaren guidar dig rätt.

klar

Artikellänk är kopierad

– En idé är att skriva en lista över vad du är intresserad av och att fundera på hur arbetsmarknaden ser ut när du är klar med din utbildning. Tänk även på faktorer som du vill ska påverka ditt utbildningsval: om du vill jobba utomhus eller inomhus, ensam eller med andra, säger Emmy Sandberg som är studievägledare på Kungsholmens gymnasium.

– Ett annat tips är att inte söka utbildningar på grund av dess rykten. Du kommer att känna dig tryggare i ditt beslut om du själv läser på ordentligt. Vissa skolor är mer populära än andra men det säger inte alltid något om kvalitén på undervisningen eller att de passar just dig bäst, fortsätter Emmy Sandberg.

LÄS MER
Quiz: hur bra klarar du högskoleprovet?

Hon säger att det kan kännas överväldigande med alla val och att det är en kompetens att kunna välja. Det är något vi egentligen behöver lära oss men inte får särskilt mycket hjälp med. Ska man välja utbildning med hjärtat eller hjärnan och hur man hittar den perfekta balansen däremellan?

– Har man en dröm tycker jag att man ska följa den. Du har ingenting att förlora på att söka! Men glöm inte att du får söka till flera utbildningar samtidigt. Känns din drömplan osäker kan det vara skönt att ha en backup, säger Emmy Sandberg.

LÄS MER
Svenskt universitet bland de 10 bästa – i hela Europa

– Men för de flesta kommer inte ett yrkesval som ett blixtnedslag, det är en process där det är okej att prova på och att ändra sig. Om det visar sig att du inte är nöjd med ditt val får du istället se det som en värdefull erfarenhet, säger Emmy Sandberg.

Hon tror på att man ska lita på magkänslan, annars blir det inte bra i slutändan. Samtidigt är arbetsmarknaden komplex och föränderlig och för den oroliga tipsar Emmy om Yrkeskompassen på Arbetsförmedlingens hemsida. Där kan du hitta framtidsprognoser för olika yrken både ett, fem och tio år framåt.

Om en vecka, den 17 oktober, är det sista ansökningsdagen för vårens utbildningar och Emmy Sandberg avslutar med att ge sina bästa sista minuten-tips.

– Det finns flera bra webbplatser där du enkelt kan kartlägga dina intressen och personlighetsdrag och på så sätt få hjälp att hitta utbildningar som kan tänkas passa dig.

– Och ibland finns det helt enkelt inte bara ett val som är rätt, det kan finnas flera. Sitter du och väger mellan två alternativ som känns lika bra kommer det säkert bli bra vad du än landar i, säger Emmy Sandberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro