ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är superlyxöarna som du förmodligen aldrig har råd att besöka

David Grudd & Kajsa Beausang · 29 Dec 2014
Uppdaterad 29 Dec 2014
På några av världens lyxigaste öar kan du gotta dig med extravagant barfotalyx.

På några av världens lyxigaste öar kan du gotta dig med extravagant barfotalyx. Foto: Musha Cay & The Islands of Copperfield Bay


klar

Artikellänk är kopierad

The Islands of Copperfield.
The Islands of Copperfield.
Mafia Island.
Mafia Island.
North Island.
North Island.

Kom tomten med en saftig sedelbunt i jul? RES har en rad förslag på hur du kan spendera den. På några av världens lyxigaste öar kan du gotta dig med extravagant barfotalyx.

Trollkarlens ö – en magisk destination The Islands of Copperfield. Magikern David Copperfield har trollat fram en fin förmögenhet åt sig själv genom åren och har inte bara en egen ö – utan elva. ”När jag köpte de här öarna var min ambition att förvandla denna plats till mest magiska destinationen i världen”, skriver David Copperfield på sin hemsida. Han har samlat på sig intryck och idéer från sina många resor för att kunna förverkliga sin ödmjuka, hm, dröm. Bland annat har han byggt en drive in-biograf där parkeringsplatserna är utbytta mot mjuka loungestolar på vilka du kan halvligga och titta på film under stjärnorna. 24 gäster kan bo på anläggningen samtidigt – du väljer själv vilka. Var i världen: Bahamas i Karibien. Pris: Hyran startar på 250 000 kr/dygn för upp till tolv personer och du måste boka minst fyra nätter. Men då ingår alla måltider och dryck – även champagne. Kuriosa: Spela ett parti biljard efter middagen på utbrytarkungen Houdinis biljardbord.

Hälsobringande plats trots tvivelaktigt namn Mafia Island. Trots sitt tvivelaktiga namn har ön ingenting med Cosa Nostra eller någon annan av de dubiösa grupperna att göra. Namnet lär härstamma antingen från det arabiska ordet morfiyeh som betyder ögrupp eller från swahilins mahali pa afy – ”hälsobringande plats att vistas på”. Öns historia går tillbaka till 800-talet, då den spelade en nyckelroll för handelsresande mellan Kilwa och Zanzibar. I dag är den en ganska välbevarad hemlighet och har sluppit massturism – här finns bara tre lodgehotell med totalt 120 ­sängar. Hotellen är byggda för att smälta in i vege­tationen och naturen. Var i världen: Utanför Tanzania. Pris: Runt 2 000 kr/natt i dubbelrum under hög­säsong.   Kuriosa: Enligt legenden anlände ett gäng kannibaler från Madagaskar till ön på 1800-talet. Angriparna åt upp delar av lokalbefolkningen och sålde resten som slavar. I dag bor cirka 40 000 människor på ön.

Dyk efter piratskatt värd en miljard kronor North Island. Att åka iväg på lyxsemester till en privat ö är sällan en god affär rent ekonomiskt. Men med avancerad dykutrustning och en skopa tur kan ett besök på North Island innebära ett finansiellt upp­sving. Någonstans på botten av havet utanför ön ligger nämligen piraten Olivier Levasseurs skatt begraven. Värd en hel förmögenhet – eller i runda slängar en miljard svenska kronor för den som föredrar siff­ror. North Island ingår i Seychellerna, men ägs sedan 1997 av ett sydafrikanskt reseföretag som har förvandlat ön till en lyxresort med elva exklusiva villor. Låter det en aning vulgärt? Här kommer uppsidan: de hisnande summor som folk betalar för avskildheten på North Island går till ett projekt som arbetar för att be­vara utrotningshotade djurarter i området. Var i världen: Seychellerna i ­Indiska oceanen. Kuriosa: Prins William och Kate Middleton tillbringade sin smek­månad här. Pris: Från cirka 23 000 kr/natt per person.

Privat ö i Medelhavet för 900 000 kronor/vecka Illa de Tagomago. Medelhavet är inte det bästa vattnet att leta i efter en privat ö att hyra. På de allra flesta öarna löper du stor risk att stöta på människor som du inte känner sedan tidigare, men det finns undantag. När fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo behövde lite egentid nära hemmet i Madrid, men ändå på behörigt avstånd från paparazzifotografer, valde att han att hyra Illa de Tagomago. En vacker liten klippö en bit utanför Ibiza, som erbjuder fullständig avskildhet. Mitt på ön finns en stor villa med tillhörande tjänstefolk om så önskas. Den enda baksidan i sammanhanget är förstås den rent ekonomiska. Allt underlättar om du har en plånbok i klass med just Cristiano Ronaldos. Var i världen: I den baleariska delen av Medelhavet. Pris: Att hyra hela ön kostar från ca 900 000 kr/vecka, men notan går ju att dela på upp till tio personer. Som hittat. Kuriosa: Ön har sannolikt fått sitt namn från den karthagiske fältherren Hannibals bror Mago.

klar

Artikellänk är kopierad

David Grudd & Kajsa Beausang
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro