ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är svar på alla frågor du har om USA:s vicepresidentdebatt

Hugo Ewald · 4 Okt 2016
Uppdaterad 21 Okt 2016
Till vänster, Mike Pence. Till höger, Tim Kaine.

Till vänster, Mike Pence. Till höger, Tim Kaine. Foto:  Chuck Burton/Darron Cummings/AP/TT/Metro


Under natten till onsdagen svensk tid kommer vicepresidentkandidaterna från USA:s två stora partiet att debattera. Det här är Tim Kaine och Mike Pence, som båda har chansen att bli USA:s vicepresident, och vad du behöver veta om debatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Vänta lite nu, vad är det här för debatt? Jag trodde det var Trump mot Clinton.

Debatten som kommer att hållas natten till onsdagen svensk tid är den enda officiella debatten mellan de två stora partiernas vicepresidentkandidater. I år kommer debatten att hållas mellan demokraten Tim Kaine och republikanen Mike Pence.

Va? Vilka är det?

Tim Kaine är 58 år gammal och representerar delstaten Virginia i USA:s senat sedan 2012. Innan dess var han bland annat Virginiaguvernör. Mike Pence är Indianas guvernör sedan 2012. Innan dess var han ledamot i USA:s representanthus mellan 2001 och 2011.► LÄS MER: Nej, Trump raderade inte gammal tweet under debatten

Berätta mer om dem!

Tim Kaine står varken till höger eller vänster i partiet, är en vit medelålders man. Är djupt troende katolik, men är i motsats till katolska kyrkan för homoäktenskap och abort.

Mike Pence valdes av Trump för att säkerställa att han kunde få stöd av partiets socialkonservativa del. Tror inte på evolutionen, vill förbjuda abort och är emot homoäktenskap. Gjorde sig känd på ett nationellt plan när han 2015 skrev under en lag som i praktiken gjorde det lagligt att diskriminera hbtq-personer i Indiana.

Vad gör en vicepresident?

Formellt sett, inte så mycket. Förutom att efterträda presidenten om denne dör eller avgår har vicepresidenten bara ett formellt uppdrag, talman i senaten. Den enda gången vicepresidenten får avlägga en röst i senatval är dock om en röstning slutar jämt. Vicepresidenten fungerar dock ofta som presidentens närmaste rådgivare.

När sänds debatten och var kan jag kolla på den?

Debatten börjar den 5 oktober klockan 3 på morgonen svensk tid. I princip alla amerikanska tv-kanaler sänder debatten. SVT sänder inte debatten på tv som var fallet med debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump, men debatten går att se på bland annat Youtube, Yahoo, Huffington post, Buzzfeed news, Daily Caller och Facebook. NPR kommer att sända live i ljudform. ► LÄS MER: 10 bästa citaten från USA-debatten

Det finns ju fler än två partier i USA, varför får de inte vara med och debattera?

Vid sidan av demokraterna och republikanerna ställer också bland annat USA:s libertarianer och USA:s gröna parti upp med kandidaterna Gary Johnson och Jill Stein. Båda ligger jämfört med tidigare valrörelser högt i opinionen. Enligt Real clear politics opinionsgenomsnitt ligger idag Johnson på 7,3 procent och Stein på 2,5 procent. Debatterna anordnas dock av Commission on presidential debates som satt en gräns på minst 15 procent i opinionen för att få delta i debatterna.

Kommer det hållas fler debatter?

Ja, en andra debatt mellan Trump och Clinton kommer hållas den 9 oktober. En tredje och sista hålls den 19 oktober.

Brukar debatter påverka valet?

Flera ögonblick under amerikanska presidentdebatter har blivit historiska. Men påverkar de opinionen? Inte särskilt mycket om du kollar på forskningen. När statsvetaren John Sides 2012 gick igenom den forskning som finns kom han fram till att nej, opinionen påverkas inte särskilt mycket av debatterna.► LÄS MER: Bedömare ger Clinton segern

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro