ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är svaren på de fem mest googlade frågorna om valet 2018

Johan Wikén · 5 Sep 2018
Uppdaterad 5 Sep 2018
Det viktigaste du behöver veta inför valdagen.

Det viktigaste du behöver veta inför valdagen. Foto: Skärmdump Google


Det här med val är inte helt enkelt. När är valet, vem får rösta och vilka ska man rösta på? Här är svaren på de fem mest googlade frågorna om riksdagsvalet 2018 från förra veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

1. När är riksdagsvalet 2018?

Söndagen den 9 september 2018 är det val till riksdag, landsting och kommun i Sverige. Då ska vi välja vilka vi vill ska representera oss på nationell, regional och lokal nivå.

I Sverige hålls allmänna val vart fjärde år. Valdagen infaller alltid den andra söndagen i september. Men redan 18 dagar före valet startar förtidsröstningen.

2. Vem får rösta i riksdagsvalet?

Du måste ha fyllt 18 år senast på valdagen, du måste vara svensk medborgare och du måste vara eller ha varit folkbokförd i Sverige för att få rösta i riksdagsvalet.

När det kommer till val till kommun- och landstingsfullmäktige gäller andra regler. Då har du rösträtt om du är:

• Svensk medborgare och folkbokförd i kommunen/landstinget.• Medborgare i ett EU-land, Island eller Norge samt är folkbokförd i kommunen eller landstinget.• Medborgare i andra länder än de ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd samt att du är folkbokförd i kommunen eller landstinget.

Även utlandssvenskar, det vill säga svenska medborgare som är bosatta utomlands, har rösträtt i riksdagsval och val till Europaparlamentet. Då krävs det att du någon gång har varit folkbokförd i Sverige.

Särskilda regler finns för EU-medborgare som har full immunitet och bor i Sverige, men som inte är folkbokförda här. För att få rösta till kommun- och landstingsfullmäktige behöver du då anmäla dig till röstlängden senast 30 dagar före valet.

3. Hur många procent måste ett parti få i riksdagsvalet?

För att ett parti ska komma in i riksdagen krävs fyra procent av rösterna. En orsak till att ”fyraprocentsspärren” infördes var att undvika för många småpartier som skulle kunna bidra till splittring i riksdagen och på så sätt göra det svårt att få en handlingskraftig regering.

Det finns ett undantag från spärregeln, nämligen om ett parti får minst tolv procent av rösterna i en valkrets. Men det har aldrig inträffat utan att partiet samtidigt fått minst fyra procent totalt.

4. Hur röstar man i riksdagsvalet?

Vill du rösta på valdagen den 9 september gör du det i den vallokal som tillhör ditt valdistrikt. Vilken lokal det är står på ditt röstkort som du ska ha fått hem i brevlådan.

När du kommer till vallokalen ska du plocka på dig valsedlar om du inte har med dig sådana. De finns i tre olika färger:

Gul: RiksdagsvaletVit: KommunvaletBlå: Landstingsvalet

Valsedlarna finns i tre olika färger. Foto: Wikimedia/Southerly Clubs
Valsedlarna finns i tre olika färger. Foto: Wikimedia/Southerly Clubs

Eftersom det ofta är mycket folk i vallokalen kan ett tips vara att plocka med dig flera partiers valsedlar om du inte vill att någon ska veta vad du röstar på.Glöm inte att få med dig ett kuvert för varje valsedel, totalt tre kuvert, in bakom valskärmen.

Om du vill rösta på en viss politiker ska du sätta ett kryss vid kandidatens namn på valsedeln. Penna ska finnas bakom valskärmen. Kryssar du inte går rösten automatiskt till den översta kandidaten på listan. Om ditt parti inte har några förtryckta valsedlar i vallokalerna kan du ta en blank valsedel och skriva partiets namn tydligt.

Vill du hellre förtidsrösta kan du göra det fram till valdagen. Du behöver då inte göra det i din valkrets, men du bör kolla vilka lokaler som har förtidsröstning i den aktuella kommunen. Röstar du i en annan kommun kan du behöva ta med egna valsedlar. När du röstar i förtid skickas din röst till vallokalen i ditt valdistrikt där den räknas.

Vill du rösta från utlandet kan du antingen brevrösta eller rösta på ambassader eller konsulat. Men eftersom rösterna ska hinna transporteras till Sverige innan valdagen går det inte att rösta på valdagen i utlandet. Tänk därför på att kolla upp tider för röstning där du befinner dig.

5. Vem ska jag rösta på i riksdagsvalet?

Det kan bara du bestämma. Men om du vill läsa på eller ta reda på vilka partier som tycker mest som dig i olika frågor har vi några tips.

Testa valkompasser: Du hittar Metros valkompass här. När du gör den får du svara på en rad frågor, sedan får du veta vilka partier eller politiker som tycker mest likt dig. Olika valkompasser kan ta upp olika frågor, så det kan vara bra att göra mer än en. Ofta tar det inte mer än några minuter att svara på frågorna.

Titta på partiledardebatter: När partiledarna debatterar blir det ofta tjafsigt och rörigt. Men det kan också komma fram politiska budskap som kan vara viktiga för dig när du ska bestämma vilka du ska rösta på. Flera medier håller partiledardebatter. Här kan du se SVT Agendas debatt från i maj, här kan du se Aftonbladets från den 27 augusti och här kan du se Expressens debatt från 14 augusti.

Läs intervjuer med partiledarna: Vill du komma närmare riksdagspartiernas partiledare kan vi på Metro rekommendera våra djupintervjuer som publicerades i våras. Tycker du att det är för mycket text kan Metros serie ”Lucys val”, där sjuåriga Lucy ställer partiledarna mot väggen, vara ett bättre alternativ.

Följ partierna i sociala medier: Om du snabbt vill få en bild av vilka frågor som de olika partierna lyfter inför valdagen kan du följa dem i sociala medier. På den nylanserade sajten Socialapartier.se kan du se partiernas olika Facebookflöden sida vid sida.

När politikerna blir tråkiga, i det här fallet statsministern, blåser Lucy i visselpipan. Foto: Metro
När politikerna blir tråkiga, i det här fallet statsministern, blåser Lucy i visselpipan. Foto: Metro
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro