ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är svenskarna som sitter fängslade utomlands

Johan Wikén · 23 Apr 2017
Uppdaterad 23 Apr 2017

En person är dömd till döden, 14 sitter inlåsta på livstid. Totalt är närmare 200 svenskar frihetsberövade utanför Norden, enligt UD:s senaste statistik. Här sitter de.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 38-åriga tidigare Malmöbon misstänks ha planerat ett terrordåd i Europa tillsammans med en dansk medborgare. Attentatet skulle ske i terrororganisationen IS namn, enligt misstankarna.

I stället greps de i en antiterrorräd i Turkiet tidigare i år – och sitter nu inlåsta i väntan på rättsprocess.

38-åringen är en av de 198 personer som finns med på Utrikesdepartementets senaste lista över svenskar som sitter frihetsberövade utanför Norden.

– Men det är ingen skyldighet att kontakta ambassaden. Därför finns det ett visst mörkertal, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.

LÄS MER
Livet handlade om att fixa pengar till droger: "Det var ett heltidsjobb"

Terrorrelaterade brott hör – tillsammans med mord, bedrägerier, sexualbrott och människosmuggling – till de vanligaste brotten som gör att svenskar blir inlåsta utomlands.

Den absolut vanligaste orsaken är dock narkotikabrott. 67 personer på UD:s lista sitter frihetsberövade av den anledningen. Strafflängden skiljer sig åt beroende på vilket land det handlar om.

En svensk medborgare är dömd till döden. Det är en nu 47-årig man som greps med en väska full med amfetamin på flygplatsen i Kuala Lumpur 2011. Så sent som i vintras slog Malaysias högsta domstol fast dödsdomen.

– Sverige fördömer dödsstraff i alla dess former. Det är ett straff som inte hör hemma i en modern rättsstat, säger Patric Nilsson på UD.

När en svensk medborgare frihetsberövas i ett annat land ska personen ha rätt att kontakta ambassaden. Därefter försöker ambassaden få kontakt med personen.

– Vi vill bland annat veta om det finns någon offentlig försvarare utsedd. Vi kommer också att fråga om personen vill att vi ska kontakta anhöriga i Sverige.

Men det är viktigt att komma ihåg att det alltid är lagen i det land man befinner sig i som gäller. Det är ingen rättighet att få avtjäna straffet i Sverige.

– Det finns en viss övertro till vad den svenska ambassaden är skyldiga att göra. Vi kan ha frågor om rättsprocessen men vi kan inte vara ombud eller ingripa, säger Patric Nilsson.

pil
Sex svenskar som är inlåsta utomlands

BahrainMan, född 1962: Dömd till livstids fängelse för samhällsomstörtande verksamhet.

Greps 2011 och anklagades för kidnappningsförsök samt fientliga aktiviteter mot kungafamiljen. För det dömdes han till livstids fängelse.Enligt människorättsorganisationer fängslades han enbart för sina protester mot diktaturen. Organisationen Human rights watch har larmat om tortyr av fångarna i landet. Det faktum att Bahrain inte accepterar dubbla medborgarskap har gjort det svårt för UD att få insyn i fallet.

MalaysiaMan, född 1969: Dömd till döden genom hängning för narkotikabrott.

I början av december 2011 greps svensken på Kuala Lumpurs flygplats. I ett lönnfack i hans resväska hittades flera kilo amfetamin. Han hävdade att han inte hade någon aning om hur narkotikan hamnat där. Men ingen lyssnade. Sedan dödsdomen 2013 har han suttit på fruktade Kajang-fängelset. I vintras avslogs svenskens överklagan av högsta domstolen i Malaysia. Regeringen i landet har dock tagit ett informellt beslut om att inte verkställa dödsstraff för narkotikadomar.

EtiopienKvinna, född 1980: Dömd till 25 års fängelse för människosmuggling och bedrägeri.

Kvinnan anklagades för en lång rad bedrägerier i Sverige, men när domen skulle falla 2006 rymde hon. Några år senare greps hon i Etiopien misstänkt för bland annat människosmuggling och bedrägerier. Fängelsestraffet avtjänas på det ökända Kality-fängelset i huvudstaden Addis Abeba. Åklagarkammaren har begärt att få henne utlämnad så att hon kan ställas inför rätta i Sverige.

KambodjaMan, född 1981: Dömd till 28 års fängelse för narkotikabrott.

Den svenske mannen och hans vietnamesiska flickvän greps i parets hem i Phnom Penh i juni 2011. Där upptäcktes en knarkfabrik. Polisen uppger att de beslagtog kokain, metamfetamin, ecstasy och tillverkningsutrustning. Mannen har ansökt om att få avtjäna resten av sitt straff i Sverige.”En svensk höna lever under bättre villkor än fångarna i ett kambodjanskt fängelse”, skrev han bland annat i sin ansökan.

EritreaDawit Isaak, född 1964: Fängslad sedan 2001 utan rättegång.

Journalisten Dawit Isaak greps i sitt hem i Eritrea i september 2001. Utan rättegång eller formell anklagelse. I november 2005 släpptes han från fängelset, bara för att gripas igen några dagar senare. Fallet har bevakats intensivt av svenska medier de senaste åren och Dawit Isaak har blivit en symbol för yttrandefrihet. Den svenska regeringen har fått kritik för att inte göra tillräckligt för Dawit Isaak.

ThailandMan, född 1985: Dömd till livstids fängelse för mord.

Tillsammans med en annan jämnårig svensk dömdes den nu 31-åriga mannen för knivmordet på en tredje svensk i Phuket 2011. Bakgrunden till händelsen ska ha varit en konflikt om en callcenter-verksamhet som sysslade med bedrägerier. De två männen har hela tiden påstått att det inte var meningen att döda någon. De var sedan tidigare brottsdömda i Sverige. Svenskarna sitter på det ökända fängelset känt som ”Bangkok Hilton”.

pil
Statistik om fängslade svenskar

Här sitter svenskarna frihetsberövade:

1. USA: 22 personer2. Storbritannien: 10 personer3. Italien: 9 personer4. Tyskland: 8 personer5. Libanon, Turkiet: 7 personer6. Egypten, Förenade arabemiraten, Kosovo, Spanien, Thailand: 6 personer7. Filippinerna, Grekland, Kina, Tjeckien: 5 personer8. Brasilien, Etiopien, Irak: 4 personer9. Australien, Belgien, Japan, Peru, Rumänien: 3 personer10. Bulgarien, Ecuador, Frankrike, Indonesien, Iran, Ryssland, Serbien, Slovakien, Österrike, Nederländerna, Malaysia, Kambodja, Irland: 2 personer11. Argentina, Bahrain, Bosnien, Bhutan, Chile, Colombia, Cypern, El Salvador, Eritrea, Estland, Georgien, Indien, Israel, Jemen, Kanada, Kap Verde, Kenya, Kroatien, Makedonien, Mexiko, Panama, Polen, Portugal, Schweiz, Senegal, Somalia, Togo, Tunisien, Ungern, Vitryssland, Venezuela, okänd: 1 personer

De vanligaste brotten:

Narkotikabrott: 67Mord: 14Bedrägeri: 12Människosmuggling: 11Sexualbrott: 10Terrorismrelaterad brottslighet: 9

Källa: Källa: Utrikesdepartementet

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro