ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är svenskarna som visar vägen i NHL

Filip Joelsson · 8 Nov 2018
Uppdaterad 8 Nov 2018
Gabriel Landeskog, Robin Lehner och Elias Pettersson är tre av NHL-svenskarna som utmärkt sig i år.

Gabriel Landeskog, Robin Lehner och Elias Pettersson är tre av NHL-svenskarna som utmärkt sig i år. Foto: GettyImages


NHL-säsongen är igång på allvar, och många lag bygger sina framgångar på svenska spelare. Här är ett urval av spelarna som över- och underpresterat en dryg femtedel in i säsongen.

klar

Artikellänk är kopierad

William Karlsson. Foto: Getty Images.
William Karlsson. Foto: Getty Images.

William Karlsson, Las Vegas Knights

Märstasonen William Karlsson var en starkt bidragande orsak till att nystartade Las Vegas Knights tog sig hela vägen till en sensationell Stanley Cup-final förra säsongen. Väl där fick nykomlingarna se sig besegrade av Washington Capitals, men under resan dit hade 25-åringen stått för 43 mål under grundsäsongen, och i slutspelet för 15 poäng på 20 matcher.

LÄS MER
Vegas Golden Knights till sensationell Stanley Cup-final

I augusti kritade den nye superstjärnan på för ytterligare en säsong med Knights, och passade samtidigt på att femdubbla sin årslön(från 8 miljoner kronor till närmare 50 miljoner).

Årets säsong har dock gått trögare för både svensken och laget. Las Vegas Knights ligger i skrivande stund näst sist i den västra konferensen, och målsprutan från i fjol, Karlsson själv, har hittills ”bara” fått in 3 puckar i nät på 15 spelade matcher.

Mika Zibanejad. Foto: Getty Images.
Mika Zibanejad. Foto: Getty Images.

Mika Zibanejad, New York Rangers

New York-laget befinner sig i något av en identitetskris. Stora delar av truppen har bytts ut, och laget saknar i dag en stjärnrik offensiv efter att spelare som Rick Nash lämnat.

Mika Zibanejad får dock allt mer förtroende i laget, och är på god väg att kliva in i finrummet som en av New York Rangers stora stjärnor. Under säsongsinledningen har 25-åringen, som ofta beskrivs som en allround-spelare som behärskar det mesta, producerat sex mål och sju assist.

Så sent som i veckan låg svensken bakom två av målen (ett mål och en assist), när New York Rangers besegrade Montreal Canadians hemma på Madison Square Garden.

Erik Karlsson. Foto: Getty Images.
Erik Karlsson. Foto: Getty Images.

Erik Karlsson, San José Sharks

Erik Karlsson stod för årets mest omtalade värvningskarusell när han gick från Ottawa Senators, där han gjort succé under flera års tid, till San José Sharks i utbyte mot en handfull spelare. Affären möttes av högljudda protester från Ottawas fans, som ville ha kvar svensken i laget.

Säsongsinledningen i Sharks har inte gått Karlsson väg. Efter 15 matcher är han fortfarande mållös. Ottawas forna franschise-spelare tycks ännu inte ha acklimatiserat sig i det nya laget. I Ottawa stod han i centrum för lagbygget, medan han i San José värvats in som en sista pusselbit som ska ta laget, som aldrig vunnit cupen, ända fram.

Kanske har den påtvingade flytten skapat huvudbry för svensken.

Gustav Nyquist. Foto: Getty Images.
Gustav Nyquist. Foto: Getty Images.

Gustav Nyquist, Detroit Red Wings

Nyquist har inlett säsongen strålande, i ett Detroit som dessvärre startat rekorddåligt.

När säsongens sex första matcher var spelade hade Detroit förlorat samtliga, vilket var lagets sämsta inledning sedan klubben bildades för 92 år sedan. Nu har Detroit återhämtat sig något från smockan i säsongsinledningen, mycket tack vare Gustav Nyquist, som via 2 mål och 11 assist är näst poängrikast i laget.

Säsongen 2018/19 kan bli svenskens sista i Detroit, som han spelat i sedan 2011/12. Nuvarande kontrakt går ut i vår, och mycket talar för att klubben tvingas göra sig av med Nyquist av ekonomiska skäl.

Elias Pettersson. Foto: IBL.
Elias Pettersson. Foto: IBL.

Elias Pettersson, Vancouver Canucks

Rookiens säsongsinledning har varit bra. Rekordbra, till och med. Natten till onsdagen, svensk tid, blev Elias Pettersson den förste tonåringen på 30 år att göra tio mål på sina tio första matcher i NHL.

LÄS MER
Svenske rookiens supersuccé i NHL – hyllas av legendarerna

19-åringen var en starkt bidragande orsak till att Växjö Lakers vann SHL förra säsongen. Han noterades för flest poäng i hela ligan, med sina 24 mål och 32 assist.

Kanske var det succéåret i SHL som fick Vancouver Canucks att skriva ett treårskontrakt med den svenske supertalangen. Fortsätter Pettersson skapa poäng i sin nya klubb i samma takt som i inledningen lär han ha en god chans att, statistiskt, bli en av de bästa nykomlingarna någonsin.

Filip Forsberg. Foto: Getty Images.
Filip Forsberg. Foto: Getty Images.

Filip Forsberg, Nashville Predators

”Foppa” den yngre fortsätter att ösa in mål för sitt Nashville Predators. Stjärnan har redan dunkat in tio mål, och stod i slutet av oktober för en hattrick-show när han gjorde samtliga mål för sitt Nashville i förlusten mot Edmonton Oilers.

Även laget går som tåget, och toppar i skrivande stund den västra konferensen. Filip Forsberg får även god draghjälp av Viktor Arvidsson, och duon tillhör en av NHL:s skottgladaste förstakedjor. Arvidsson har även han stått för en stark säsongsinledning, med åtta mål och fyra assist.

Gabriel Landeskog. Foto. Getty Images.
Gabriel Landeskog. Foto. Getty Images.

Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche

I år har Gabriel Landeskog, kapten sedan sin andra säsong i Colorado, börjat strålande med digra 18 poäng fördelat över elva mål och sju assist på fjorton matcher. Med det är han den poängstarkaste svensken i NHL så här långt, en poäng framför Calgary- forwarden Elias Lindholm – som har väsentligt sämre plus minusstatistik.

Det är en fortsättning på revanschen för Colorados centralgestalt från säsongen 2015–2016 då plusminusstatistiken slutade på trista 25 minus. I fjol gjorde han sin näst poängstarkaste säsong och slutade på plus 16.

John Klingberg. Foto: Getty Images.
John Klingberg. Foto: Getty Images.

John Klingberg, Dallas Stars

John Klingberg är vid det här laget van att husera i toppen av backarnas poängliga, och i år är inget undantag. I ett Dallas med offensiva krutdurkar som Tyler Seguin, Jamie Benn och Alexander Radulov brukar en beskärd del komma från andraassister, men hittills i år har det blivit 5 målpå 15 matcher vilket placerar honom sexa i poängligan efter 15 av 82 spelade matcher.

Det ska jämföras med fjolårets poängproduktion, då det blev åtta mål – men ändå en tredjeplats i totala poängligan för backar, där 67 poäng placerade honom framför andra svenska nyckelspelare som Tamba Bays Victor Hedman och dåvarande Ottawagiganten Erik Karlsson.

Robin Lehner. Foto: Getty Images.
Robin Lehner. Foto: Getty Images.

Robin Lehner, New York Islanders

Islanders burväktare har vaktat kassen i sju matcher än så länge. Av dessa har Islanders endast förlorat två, och Lehner har släppt in färre mål och räddat fler procent av skotten än svenska titanmålvakten Henrik Lundqvist.

Den fjärde juli blev Lehner klar för klubben som inlett säsongen strålande, trots att laget tappat stjärncentern John Tavares som valde William Nylanders Toronto framför New York.

I september fick 27-åringen stor uppmärksamhet sedan han berättat om sin kamp med rehabiliteringen på ett behandlingshem. I premiären i oktober höll han nollan i sin klubbdebut men mot slutet av månaden ådrog han sig en skada mot Pittsburgh. Natten mot i går var han tillbaka på bänken och förväntas snart vara tillbaka med förstaspaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro