ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är svenskarna tryggast

Leif Oldenburg · 25 Maj 2012
Uppdaterad 25 Maj 2012
Emma Krok, 25, känner sig trygg där hon bor i Johanneshov.  – Ibland är det lite obehagligt att bo på bottenvåning men det är bara om jag till exempel har sett någon otäck film som  jag tänker på det. 

Emma Krok, 25, känner sig trygg där hon bor i Johanneshov.  – Ibland är det lite obehagligt att bo på bottenvåning men det är bara om jag till exempel har sett någon otäck film som  jag tänker på det.  Foto: Andreas H Nilsson


Stockholmare drabbas oftare av brott än boende i Göteborg och Malmö. Ändå är det stockholmare som känner sig tryggast – och allra tryggast är de som bor i Stock-holms mest brotts-belastade stadsdel.

klar

Artikellänk är kopierad

Högst andel anmälda fall av misshandel. Flest sexualbrott. Lägst andel uppklarade brott.

Ändå känner sig stockholmarna tryggare än göteborgare och Malmöbor.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har i en ny rapport undersökt brottsligheten och människors känsla av trygghet i landets tre största städer. Otryggast är Malmöborna. Där känner sig 25 procent otrygga när de vistas utomhus kvällstid i sitt eget bostadsområde. I Stockholm är motsvarande siffra 18 procent. Mest otrygga i Stockholm är invånarna i Spånga, Tensta, Kista och Rinkeby. Allra tryggast är de boende i Stockholms mest brottsbelastade stadsdel – Norrmalm.

– Om det rör sig mycket folk i ett område kvällstid kan man känna sig trygg även om det begås mycket brott där, säger Emma Ekström, utredare på Brå.

Brå har även intervjuat ett stort antal poliser, bland annat inom kriminalunderrättelsetjänsten, KUT, för att kartlägga den organiserade brottslighetens utveckling.

– Regelrätta gängkrig om marknadsandelar är sällsynta. I dag är det vanligare att olika grupperingar och gäng går ihop och samarbetar om kriminella projekt som ger mycket pengar, säger Daniel Vesterhav, utredare på Brå som har studerat de kriminella nätverken.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro