ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är svenskarnas nyårslöften i år - så lyckas du

Carl-Fredrik Eriksson · 31 Dec 2016
Uppdaterad 31 Dec 2016
När 2016 blir till 2017 tar många tillfället i akt och försöker åstadkomma en förändring i livet.

När 2016 blir till 2017 tar många tillfället i akt och försöker åstadkomma en förändring i livet. Foto: All over press/Alamy/Sockholms universitet


Nästan tre av fyra svenskar kommer inte att avge något nyårslöfte i år. Det visar en undersökning från Yougov, som är gjord på uppdrag av Metro. Samma undersökning visar att motionera mer är det vanligaste nyårslöftet bland både män och kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Snart är det dags att vända blad och ringa in det nya året.För många kan det innebära en nystart. En chans till att förändra sig själv och sitt liv och därför väljer många att avge nyårslöften. Enligt psykologen Alexander Rozental på Stockholms universitet finns det två stora studier som visar att avge ett nyårslöfte ökar sannolikheten att lyckas med en förändring.

– Efter ett halvår håller 46 procent av de som använt ett nyårslöfte fast vid vad de har lovat, jämfört med fyra procent hos de som bara överväger en förändring. Det finns dock inget magiskt med att det sker just då vid nyårsaftonen, men eftersom det är en så tydlig övergång mellan gammalt och nytt så tar många tillfället i akt, säger han.

Det finns dock en risk med ogenomtänkta nyårslöften. Vissa väntar till sista stund och har då inte hunnit fundera på vad de vill åstadkomma och hur det ska gå till.

– Det kan leda till att vi väldigt snabbt misslyckas eller struntar i att komma igång, något som skulle kunna påverka tilltron till sin egen förmåga. Med andra ord, vi klandrar lätt oss själva när det kanske egentligen beror på dåliga förberedelser, säger Rozental.

Yougovs undersökning visar att 12 procent kommer att avge ett nyårslöfte, medan 14 procent svarar ”vet ej”.Av kvinnorna svarar 13 procent ja och av männen svarar 10 procent ja. Det är främst åldersgruppen 18-34 som avger nyårslöften, 20 procent.

Av de som hade nyårslöfte i fjol höll 38 procent vad de lovade helt och hållet, medan 49 procent delvis höll vad de lovade. Endast 13 procent svarade att de inte höll sitt löfte. Enligt Alexander Rozental håller 71 procent fortfarande fast vid sitt löfte efter en vecka, och efter ett halvår är den siffran 46 procent.

– Många lyckas med andra ord att fortsätta med vad de har lovat sig själva. Det är dock viktigt att påpeka att detta inte sker utan snedsteg. Det intressanta är de som ser dessa händelser som just bakslag, alltså enstaka misstag som man kan lära sig något av, lyckas också hålla sina nyårslöften bättre, säger han.

– Så det är inte snedstegen som avgör om vi lyckas med våra löften, snarare hur vi hanterar dem.

Vilka är då de vanligaste nyårslöftena? En del av de tillfrågade har fler än ett löfte, men främst handlar det om att motionera mer, 40 procent, och att gå ner i vikt, 31 procent.

Vilka löften en väljer att avge kan också skilja sig beroende på kön.

– Enligt studier som gjorts väljer kvinnor i större utsträckning sådant som handlar om hälsa, utseende och mående. Det har dock nog mer att göra med vilka förväntningar som ställs på respektive kön rent generellt i samhället snarare än något som skulle ha att göra med kön i sig, säger Alexander Rozental.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl-Fredrik Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro