ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Sveriges bästa arbetsgivare

Maria Forsström · 17 Nov 2014
Uppdaterad 18 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Hos King är långsiktighet viktigt. – Vi bestämde från början att detta är ingen sprint, det är ett maratonlopp, säger  Lars Markgren, grundare och vd. Här med Åsa Bredin, senior d-irector of engineering.
Hos King är långsiktighet viktigt. – Vi bestämde från början att detta är ingen sprint, det är ett maratonlopp, säger  Lars Markgren, grundare och vd. Här med Åsa Bredin, senior d-irector of engineering.Foto: Gustav Gräll

Nu har Sveriges bästa arbetsgivare 2014 utsetts, och precis som förra året är det King som tar hem titeln för företag med över 250 anställda. Bland medelstora företag är det Valtech som anses bäst – allt enligt en undersökning bland medarbetare. Metro talade med båda företagen för att ta reda på vad som gör dem så förträffliga att arbeta på.

På spelföretaget King – med bland annat det beroendeframkallande Candy Crush på sitt samvete – har det ända sedan grundandet för elva år sedan handlat om långsiktighet. Det är sannolikt en av anledningarna till att de än en gång utsetts till Sveriges bästa (stora) arbetsgivare, säger Lars Markgren, en av grundarna och vd.

- Vi kom med erfarenhet från nittiotalets internetindustri och ville skapa ett företag vi själva ville jobba i. Hur behövde vi göra för att se fram emot att komma in på måndag och tycka att det är kul? Dessutom var vi småbarnsföräldrar på den tiden och visste hur man inte ville jobba, så vi bestämde från början att detta är ingen sprint, det är ett maratonlopp.

I undersökningen, som görs varje år av Universum Global, rankar medarbetarna hur de ser sitt företag i fyra olika kategorier – människor och kultur, jobbegenskaper, ersättning och avancemangsmöjligheter samt rykte och image. De mest populära arbetsgivarna har det gemensamt att de rankas mycket högt i de två första kategorierna.

- Jag har bara jobbat här i tre månader men märkte direkt att det är en väldigt öppen atmosfär här, man får otroligt mycket hjälp och kommer igång snabbt. Här gör man inte individualistisk karriär utan stöttar alla i teamet så att jobbet blir så bra utfört som möjligt, säger Åsa Bredin som är senior director of engineering, och tillägger att ju mer senior man är desto mer förväntas man bidra till teamet.

Som Lars Markgren säger, det är de anställda som är kärnan i verksamheten och allt runtomkring är till för att underlätta för dem.

Samma inställning har man på it-konsultbyrån Valtech, Sveriges bästa medelstora arbetsgivare, det vill säga med under 250 anställda. Verksamhetschefen Per Korpi säger att också hos dem är långsiktighet en strategi som börjar redan vid rekrytering.

– Den största tillgång vi har är oss själva och det vi kan. En av grundbultarna är självförtroendet – dels det egna och dels det kollektiva. Alla ska känna trygghet i att det kan bli fel även om man har gjort sitt bästa. Valtech har en platt organisation, säger han, och alla möten är öppna för alla – även vissa ledningsgrupps­möten. För att avdramatisera och engagera. – Vi har inga särskilda som gör upp planer för hur arbetet ska fungera. Vill man förändra räcker man upp handen och medverkar, helt enkelt, säger Per K­orpi.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro