ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Sveriges bästa universitet

TT · 6 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: SCANPIX / MONTAGE


klar

Artikellänk är kopierad

Stora universitet och specialhögskolor får högst betyg i den senaste rankningen av svenska lärosäten.Sammantaget toppas listan för 2009 från den oberoende akademikergruppen Urank återigen av Karolinska institutet (KI), följt av Handelshögskolan i Stockholm och Sveriges lantbruksuniversitet.

KI har dessutom i sju år toppat en annan rankning som görs av Sydsvenska industri- och handelskammaren.

Urank baserar sin betygssättning på officiell statistik och väger samman bland annat lärarnas kompetens, lärartäthet, forsknings- och biblioteksanslag.Nytt för rankningen för 2009 är att Urank också har gjort jämförelser inom tre olika utbildningsområden. Då ser resultaten lite annorlunda ut, även om stora lärosäten och specialhögskolor toppar listorna också här.

Inom vård och medicin vinner Lund före Göteborg och KI. Lund segrar också på området teknik och naturvetenskap, följt av Uppsala och Chalmers i Göteborg. Inom humaniora och samhällsvetenskap vinner Handelshögskolan i Stockholm, med Uppsala som tvåa och Lund som trea.

Rankning som sådan får allt större betydelse. För en dryg vecka sedan lade regeringen fram en proposition om att oberoende bedömningsgrupper ska betygsätta lärosätenas utbildningar och att skattemedel ska fördelas därefter. 

Syoguiden: Här är världens 200 bästa universitet

Syoguiden: Läs senaste nytt om studier

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro