ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är Sveriges dröm – och mardrömsgrupp i EM-kvalet

Filip Häggberg · 25 Nov 2018
Uppdaterad 25 Nov 2018
Robert Lewandowskis Polen är det lättaste laget från pott A, medan Eden Hazards Belgien skulle vara en mardröm.

Robert Lewandowskis Polen är det lättaste laget från pott A, medan Eden Hazards Belgien skulle vara en mardröm. Foto: Getty Images


Ett framgångsrikt svenskt fotbollsår går mot sitt slut. Men det finns en höjdpunkt kvar: Kvalet till herrarnas EM 2020 ska lottas. Metro väljer ut en grupp som Sverige borde vilja hamna i – och en de vill undvika.

klar

Artikellänk är kopierad

Drömgruppen

Polen, Sverige, Nordirland, Litauen, Färöarna, San Marino.

En femlagsgrupp hade kanske varit att föredra, men av lagen i pott 1 och UNL-potten är Polen den solklart svagaste potentiella motståndaren. Blir det Polen får Sverige förmodligen en sexlagsgrupp på köpet, eftersom fyra av fem femlagsgrupper är reserverade till England, Portugal, Schweiz och Nederländerna.

I den här gruppen hade Sverige till och med varit favoriter att komma först, och oddsen på att Blågult inte skulle hamna bland de två bästa hade varit skyhöga. Polen gjorde ett urstarkt kval till VM i somras – då man vann alla matcher utom två – men misslyckades kopiöst i Ryssland. En ålderstigen trupp som förlitar sig alldeles för mycket på sin stora offensiva stjärna, Robert Lewandowski, kom sist i sin grupp. Och formen har knappast varit stigande den här Nations League-hösten.

Där bakom då? Att möta på Nordirland på bortaplan är aldrig en ”walk in the park”, men bakom spelarnas fysik och jävlar anamma gömmer sig inte speciellt mycket talang. Lars Lagerbäcks Norge, ett revanschsuget Turkiet och VM-laget Serbien är lagen att undvika från pott 3.

Litauen, Färöarna och San Marino ska samtliga städas av utan några problem alls, både hemma och borta.

Skulle Sverige hamna i den här gruppen kan nästan Janne Andersson och kompani skriva in EM-slutspelet i kalendern redan på söndag. Kom också ihåg att Blågult – tack vare gruppsegern i Nations League – får en ny chans att nå EM efter kvalet om man mot all förmodan skulle misslyckas här.

Mardrömsgruppen

Belgien, Sverige, Norge, Grekland, Makedonien, Lettland.

Puh. Om Blågult skulle vara solklara favoriter i ”drömgruppen” är Belgien lika självklara här. Och där bakom skulle det kunna bli ett riktigt getingbo.

Om vi börjar med just Belgien, VM-trea i somras, håller jag dem som en tuffare motståndare för Sverige än till exempel VM-finalisterna Frankrike och Kroatien.

Frankrike för att Sverige har visat att de kan slå dem (VM-kvalet) och Kroatien för att de överpresterande i VM och är tillbaka på sin normala nivå nu.

Belgarna har dock tagit med sig sin sanslösa form från Ryssland, och har bortsett från ett bottennapp mot Schweiz krossat Sportdet mesta som kommit i lagets väg i höst. Roberto Martinez lag har allt: Fysiken, tekniken, taktiken och superstjärnan i form av Eden Hazard. Här skulle Sverige få stora problem.

Norge kanske inte låter speciellt skräckinjagande, men faktum är att Lars Lagerbäck skapat en segermaskin av ”baggarna” och nationen ser tillbaka på sitt bästa fotbollsår sedan 1929. Lägg där till att Lagerbäck har stenkoll på Janne Anderssons Sverige.

Grekland, Makedonien och Lettland då? Spontant är känslan att samtliga lag tillhör pott 3, men icke. Grekland är alltid svåra att få hål på, och är historiskt sett svårslagna när det kommer till kvalspel.

Makedonien och Lettland ska inte vara några problem för Sverige. På hemmaplan är det sex säkra poäng, men framför allt Makedonien är formstarka och bättre lag än Blågult har haft problem borta i Skopje.

pil
Allt du behöver veta om lottningen

Pott UNL*: England, Portugal, Schweiz, Nederländerna

Pott 1: Belgien, Kroatien, Frankrike, Italien, Polen, Spanien

Pott 2: Österrike, Bosnien, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Island, Ryssland, Sverige, Ukraina, Wales

Pott 3: Bulgarien, Finland, Israel, Nordirland, Norge, Irland, Skottland, Serbien, Slovakien, Turkiet

Pott 4: Albanien, Cypern, Estland, Georgien, Grekland, Ungern, Litauen, Montenegro, Rumänien, Slovenien

Pott 5: Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Färöarna, Gibraltar, Kazakstan, Kosovo, Luxemburg, Makedonien, Moldavien

Pott 6: Andorra, Lettland, Liechtenstein, Malta, San Marino

*Fem kvalgrupper kommer ha fem lag och fem grupper kommer ha sex lag. UNL-lagen – lagen som vann sina Nations League-grupper i A-divisionen – måste tillhöra en femlagsgrupp och har därför en egen pott.

Lottningen äger rum den andra december, på söndag, i Dublin.

De två bästa lagen i varje grupp kvalificerar sig för EM 2020.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro