ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Sveriges dyraste adresser – exklusiv stadsdel i topp

Jesper Lindqvist · 24 Maj 2019
Uppdaterad 24 Maj 2019
Samtliga adresser på topplistan över gatorna med högst kvadratmeterpriser är belägna på Östermalm.

Samtliga adresser på topplistan över gatorna med högst kvadratmeterpriser är belägna på Östermalm. Foto: Fredrik Sandberg/Fredrik Persson/TT


Vill du bo dyrt ska du främst söka dig till Östermalm eller Bromma i Stockholm. Det visar en undersökning från Fastighetsbyrån, som har tagit fram Sveriges dyraste adresser. "Efterfrågan på de riktigt exklusiva adresserna är generellt stabil", säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

klar

Artikellänk är kopierad

Tillsammans med Svensk Mäklarstatistik har Fastighetsbyrån tagit fram en lista över de dyraste adresserna i Sverige, både gällande kvadratmeterpriser och slutpriser.

Och det är, föga överraskande, Östermalm i Stockholm som toppar lägenhetstoppen.

Samtliga adresser på topplistan är belägna i den exklusiva stadsdelen och flera av dem ligger i anslutning till Strandvägen.

– Omsättningen på gräddhyllorna är låg och det finns ofta motiverade köpare när exklusiva objekt kommer ut på marknaden. Normalt handlar det om gator i centrala och prestigefulla områden med äldre, alternativt nybyggda, fastigheter, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Exklusiva villaområden i topp

Kvadratmeterpriserna på de dyraste gatorna tar sig i snitt upp emot 115 000 kronor/kvadratmeter. En tvåa på 45 kvadratmeter skulle med ett sådant kvadratmeterpris landa på drygt 5,2 miljoner kronor.

Fastighetsbyrån har även tittat närmare på de dyraste adresserna räknat i slutpriser, alltså faktiska kronor och ören. På topplistan återfinns flera av Stockholms mer eftertraktade villaområden.

Framför allt är det Bromma som dominerar listan med fem av de tio dyraste adresserna. Även Lidingö, Täby och Danderyd finns representerade med några av landets dyraste adresser.

– Man måste komma ihåg att det finns flertalet gator och områden i Bromma där snittpriserna är högre än de som listas här. Det kan till exempel röra sig om korta eller riktigt exklusiva gator där det kanske sker max en försäljning per år, och som därmed inte kommer med i statistiken, säger Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån Bromma.

Dyra lägenheter i Göteborg – dyra villor i Vellinge

Sammanställningen från Fastighetsbyrån innehåller även mer rikstäckande information där de dyraste adresserna i varje län listas.

Här kan man bland annat se att Arkivgatan i Göteborg har de högsta kvadratmeterpriserna utanför huvudstaden. Och tar man helt bort storstäderna utmärker sig Vellinge i statistiken med snittpriser på Sjögatan som närmar sig 10 miljoner kronor.

pil
Sveriges dyraste adresser

Dyrast kvadratmeterpriser (kr/kvm):

Dyrast snittpriser (kr)

Dyrast kvadratmeterpriser per län (kr/kvm):

Dyrast snittpriser per län (kr)

Källa: Källa: Fastighetsbyrån/Svensk Mäklarstatistik

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro