ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Sveriges gubbigaste och tantigaste namn

Karolina Skoglund · 23 Mar 2014
Uppdaterad 24 Mar 2014
Vilket är det gubbigaste respektive tantigaste namnet du kan komma på? – Berit tycker jag är väldigt tantigt. Och Bengt, säger Sandra Carlsson, 28, studerande, Stockholm.

Vilket är det gubbigaste respektive tantigaste namnet du kan komma på? – Berit tycker jag är väldigt tantigt. Och Bengt, säger Sandra Carlsson, 28, studerande, Stockholm. Foto: Henry Lundholm


Heter du Karl Gustaf eller Syster? Då har du det gubbigaste eller tantigaste namnet i Sverige. Men snart kan namnen dö ut – de toppar nämligen listan över de tilltalsnamn som har högst medelålder i befolkningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilket är det gubbigaste respektive tantigaste namnet du kan komma på? 
  – Det är nog Bertil och Gunvor, säger Adrian Rudborg, 18, studerande, Stockholm.
Vilket är det gubbigaste respektive tantigaste namnet du kan komma på? – Det är nog Bertil och Gunvor, säger Adrian Rudborg, 18, studerande, Stockholm.Foto: Henry Lundholm
Vilket är det gubbigaste respektive tantigaste namnet du kan komma på? 
  – Jag tänker att det blir Greta och Gunvald, säger Axel Bobert, 18,  studerande, Stockholm.
Vilket är det gubbigaste respektive tantigaste namnet du kan komma på? – Jag tänker att det blir Greta och Gunvald, säger Axel Bobert, 18,  studerande, Stockholm.Foto: Henry Lundholm
Vilket är det gubbigaste respektive tantigaste namnet du kan komma på? 
  – Evert, det är gubbigt, och Inga det låter tråkigt, säger Ida Jansson, 22, studerande, Stockholm.
Vilket är det gubbigaste respektive tantigaste namnet du kan komma på? – Evert, det är gubbigt, och Inga det låter tråkigt, säger Ida Jansson, 22, studerande, Stockholm.Foto: Henry Lundholm

Medelåldern för de som heter Syster som tilltalsnamn ligger på hela 84,3 år i Sverige. Motsvarande för manliga namn är Karl Gustaf, där medelåldern är 74,9 år. Det visar statistik som SCB tagit fram. Andra namn med hög medelålder just nu är Gully, Helfrid och Lempi för kvinnor och Kjäll, Ejnar och Göte när det kommer till män.

Enligt Inge Göransson, som arbetar med befolkningsstatistik på SCB, kommer de gammelsvenska namnen ofta igen efter tre, fyra generationer. Något som alltså inte hänt med dessa namn.

– Med kvinnonamnen tror jag att det handlar om att det är så ovanliga namn. Man har helt enkelt inga förfäder som heter såhär. Och namnger man ett barn med ett gammalt namn väljer man gärna ett som en förfader har haft, säger han.

När det kommer till männen är det snarare stavningen som gör att de hamnar högt på listan, menar Inge Göransson.

– Ja, det måste vara så. Massor av barn måste ha förfäder med dessa namn, men stavningen skiljer sig. Som man kan se är det till exempel en väldigt udda stavning på exempelvis Kjäll.

Ett specifikt namn har en helt egen förklaring: Adolf.

– Det fick en nedgång på 40-talet, efter Adolf Hitler, och ligger fortfarande kvar. Vi har även haft en Breivik-effekt med en nedgång av barn som döpt till Anders, även här i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro