ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Sveriges mest jagade fildelare: "Ångrar ingenting"

Gustaf Eriksson · 14 Jan 2013
Uppdaterad 15 Jan 2013
Här är Sveriges mest jagade fildelare Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Här är Sveriges mest jagade fildelare Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Scanpix


Industrin trappar upp jakten på fildelarna. Efter den första Ipred-domen riktas alla blickar nu mot sajten Swetorrents. "Det är skrämmande att vem som helst kan få tillgång till uppgifter om privatpersoner", skriver personen bakom sajten till Metro.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 31 maj 2006 slog polisen till mot webbhotellet PRQ, och beslagtog 180 servrar som tillhörde bolagets kunder. I fokus för tillslaget stod The Pirate Bay, en av världens största fildelningssajter. 

Det blev starten på det mycket uppmärksammade Pirate Bay-målet, som slutade med att hovrätten 2009 dömde tre företrädare för sajten till fängelse 

I samband med rättegången skickade Antipiratbyrån, som numera heter Rättighetsalliansen, ut varningar till Pirate Bay-liknande sajter. Samtidigt hade industrin fått ett nytt verktyg: Ipred-lagen.

Varningarna fick många av fildelningssajterna att stänga ned. En av dem som fortsatte med sin verksamhet var Swetorrents.org. "Det berodde till stor del på att Ipred var verkningslös just då," skriver personen som drev sajten i ett mejl till Metro.se. 

Swetorrents hade då 20 000 användare. Beslutet att fortsätta ligga uppe gjorde att sajten drog till sig antipiraternas uppmärksamhet. 

I slutet av förra året kom till tvingades operatören Ephone att lämna ut kunduppgifter till en bokpirat i den historiska Ipred-domen. Det blev startskottet för en upptrappning av piratjakten. Rättighetsalliansen nästa mål blev Swetorrents. I början av januari lämnade Telia ut kunduppgifterna till personen bakom sajten.

Det har dock inte Swetorrent-grundaren själv märkt av.  "Ingen har varit i kontakt med mig. Jag har inte fått ta del av någon information alls, förutom det jag har läst i media", skriver personen, som vill vara anonym, till Metro.se.

I mars 2011 gick Swetorrents i graven. Beslutet att lägga ned hade dock ingenting med Ipred-att göra, hävdar grundaren: "Den viktigaste orsaken till att jag stängde ned var tidsbrist, men också minskande intresse från min sida. Sedan kostade det en del i bandbredd och hårdvara".

Juristen Sara Lindbäck har sagt till Metro.se att Rättighetsalliansen inte beslutat sig för hur kunduppgifterna som organisationen fått vantarna på kommer att användas. Men om fallet slutar i rättssalen kan fängelsestraff och betydande böter utdömas. 

Det skrämmer dock inte personen bakom Swetorrents.  "Eftersom sidan har varit nere i några år nu, har jag svårt att tänka mig någon större rättsprocess", skriver grundaren, och fortsätter: "Jag ångrar ingenting."

Något som oroar är dock de konsekvenser som Ipred-lagen kan få. "Det är skrämmande att vem som helst kan få tillgång till uppgifter om privatpersoner. Det kan få förödande konsekvenser."

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro