ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Sveriges nya skyskrapor – och därför byggs de

Linus Lindgren · 15 Maj 2018
Uppdaterad 15 Maj 2018
Karlatroner, Tellus towers, Norra tornen och The point är några av Sveriges kommande skyskrapor.

Karlatroner, Tellus towers, Norra tornen och The point är några av Sveriges kommande skyskrapor. Foto: Karlatornet.se/SSM/Oscar properties/Annehem/


Skyskrapor är något som både kan erbjuda både ultimat lyx och billiga bostäder för väldigt många människor. I dag finns det inte så många skyskrapor i Sverige, men det verkar det bli ändring på inom några år.

klar

Artikellänk är kopierad

Burj Khalifa, Shanghai tower och Abraj Al-Bai är världens tre högsta bostadshus. Dessa byggnader reser sig mer än en halv kilometer upp i luften och brukar ofta räknas som några av världens mest avancerade ingenjörsprestationer.

Sverige har inte någon byggnad som ens kommer i närheten av Burj Khalifas 828 meter. I dag är den högsta svenska byggnaden Turning torso i Malmö som sträcker sig 190 meter upp i luften. Men höga och avancerade byggnader är något som vi kommer se allt mer av i Sverige i framtiden.

I bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö finns det i dag planer på att bygga nya skyskrapor. Något som är gemensamt för dessa byggnader är hur de på sina hemsidor berättar om vilka fina arkitektfirmor de har anlitat, hur höga de kommer bli och hur lyxiga byggnadernas lägenheter kommer vara.

Karlatornet i Götborg kommer bli nordens högsta byggnad.
Karlatornet i Götborg kommer bli nordens högsta byggnad.Foto: Karlatornet.se

Johan Linton, arkitekturforskare på både Chalmers och Luleå tekniska universitet, säger att människor alltid har fascinerats av höga byggnader.

– Redan under antiken finns det texter som beskriver intresset för höga byggnader. Det finns flera skäl till det, men delvis handlar det om attraktionskraft, det är lite som att människor följer modet och köper coola kläder. Man vill uttrycka något med det man har på sig och man vill uttrycka något med det man bygger, säger han.

Att det i dag bara finns några få skyskrapor i Sverige men att det planeras att bygga flera stycken just nu är inget konstigt enligt honom.

– Vi har sedan flera år tillbaka en byggboom i Sverige. Då brukar det alltid finnas politiskt och ekonomiskt utrymme för att bygga höga hus.

Tellus towers fokuserar på små lägenheter. 40 procent av husens lägenheter kommer vara under 35 kvm.
Tellus towers fokuserar på små lägenheter. 40 procent av husens lägenheter kommer vara under 35 kvm.Foto: SSM

Husen som planeras att byggas är Karlatornet i Göteborg, The point utanför Malmö och Tellus towers, samt Norra tornen i Stockholm.

Högst av dessa hus kommer Karlatornet vara. Enligt byggfirman kommer det 245 meter högt med sina 73 våningar. Inflytt förväntas ske 2021 och kommer då vara Nordens högsta byggnad. The point utanför Malmö kommer bli 110 meter högt, Tellus towers förväntas bli 237 respektive 177 meter höga. Även Norra tornen kommer vara ett så kallat twin tower och det kommer vara 120 och 104 meter högt.

Karlatornet i Göteborg:

Samma arkitekter som ritat världens högsta hus, Burj Khalifa i Dubai, har ritat Karlatornet. Det kommer ligga på Lindholmen och bli 245 meter högt, ha 584 lägenheter och 72 våningar. Byggstart är planerad till 2020 och första inflytt beräknas att ske någon gång under 2021.

Källa: Karlatornet.se

The Point i Malmö:

Byggnationen av Malmös nya stadsdel Hyllie står inför sin sista etapp: Att bygga The Point, Malmös nästa skyskrapa. The Point kommer var 110 meter hög, och innefatta kontorslokaler. Stadsdelen har en egen tågstation och första anhalt från Hyllie är Kastrup. Bredvid The Point står redan i dag ett 65 meter högt hotell.

Källa: Annehem.se

Norra tornen och Tellus towers i Stockholm:

Båda byggprojekten är så kallade twin towers. Norra tornen kommer ligga i Vasastan och tornens 120 respektive 104 meter kommer fyllas med bostadsrätter.

Tellus Towers kommer ligga vid Telefonplan och bestå av två torn som kommer vara 237 respektive 177 meter och fyllas med både hyres- och bostadsrätter.

Källa: SSM/Stockholms stad/Oscar properties.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro