ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Sveriges värsta djurplågare

Johan Wikén · 27 Feb 2017
Uppdaterad 1 Mar 2017
En man dömdes förra året för att ha stampat ihjäl en fågel. En annan för att ha dödat en katt med pilbåge.

En man dömdes förra året för att ha stampat ihjäl en fågel. En annan för att ha dödat en katt med pilbåge. Foto: Polisen/TT


Många djur dör varje år på grund av vanvård och djurplågeri. Men de som fälls för att ha orsakat lidandet klarar sig oftast undan med böter. Under 2016 dömdes ingen djurplågare till fängelse, visar Metros granskning.

klar

Artikellänk är kopierad

En hund knivskars brutalt och fick avlivas.

12 smutsiga katter hölls inlåsta i husvagn utan mat och vatten.

Drygt 130 tackor och lamm vanvårdades och utsattes för lidande.

Tre fall av misstänkt djurplågeri som det har rapporterats om de senaste veckorna. Faktum är att det ser ungefär likadant ut vecka efter vecka, år efter år.

Straffet för den som fälls för djurplågeri är böter eller fängelse i upp till två år. Men nästan alla klarar sig undan fängelsestraff.

Metro har granskat samtliga domar gällande djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen från landets tingsrätter 2016. Totalt handlar det om 131 utfärdade domar. 106 av dessa var fällande.

Granskningen visar att det inte finns något fall från förra året, där djurplågeri har varit huvudbrott, som har resulterat i fängelsestraff.

Vanligast är det i stället att den dömda får dagsböter, vilket var påföljden i 73 av domarna från förra året.

– Jag tycker det är tråkigt att man från rättsväsendets sida undervärderar den här typen av brott mot djurens välfärd. Jag tror att det finns en brist på kunskap hos många jurister, man förstår inte vilket lidande djuren utsätts för, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund.

Det finns en utredning om en ny uppdaterad djurskyddslag. Den har funnits sedan 2011 – och har gång på gång skjutits på framtiden av sittande regeringar.

Utredningen föreslår flera skärpningar av lagstiftningen, bland annat en ny brottsrubricering: grovt brott mot djurskyddslagen som skulle kunna ge fyra års fängelse.

Elisabeth Backteman är statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, S. En anledning till att lagförslaget drar ut på tiden är att man nu kompletterar den fem år gamla utredningen på vissa punkter.

– Det är ett omfattande arbete att ta fram ett förslag till en proposition. Men det är regeringens ambition att ett förslag ska läggas på riksdagens bord under 2017, säger statssekreteraren.

LÄS MER
Livet handlade om att fixa pengar till droger: "Det var ett heltidsjobb"
pil
Fem domar från 2016

Dränkte hunden i badkar

Med sina bara händer tryckte den nu 45-åriga mannen ner hunden i ett vattenfyllt badkar. Hunden drunknade. Mannen, som har erkänt gärningen, hade dessutom haft den åtta år gamla hunden i en liten bur inomhus där den tvingades uträtta sina behov.Lunds tingsrätt ansåg att hundens lidande måste ha varit uppenbart för mannen och fällde honom för djurplågeri.

Straffet: villkorlig dom och böter.

Sköt katt med pilbåge

Utrustad med en pilbåge sköt den unga mannen ihjäl en katt utanför Karlstad. Mannen, som är i 20-årsåldern, filmade händelsen och skickade bevismaterialet till sina vänner via Snapchat. I filmen hörs mannen håna katten: ”vad säger du, har du ont? Du ska ge fan i vår kattmat”. Totalt sköts katten med tre pilar. Efter händelsen riktades mordhot mot mannen och hans familj.Mannen nekade till brott men Värmlands tingsrätt höll inte med och dömde honom för djurplågeri.

Straffet: villkorlig dom och dagsböter.

Stampade ihjäl fågelunge

Fiskmåsungen hade en skadad vinge och kunde inte fly. 18-åringen sparkade fågelungen så att den flög över gatan. Sedan stampade han ihjäl den. Allting filmades av mannens skrattande vänner. 18-åringen, som studerade till djurskötare, hävdade att han bara ville avsluta den skadade fågelns lidande och nekade till att det var ett brott. Men Örebro tingsrätt tyckte annorlunda och fällde honom för djurplågeri.

Straffet: dagsböter.

Lät djuren svälta och törsta ihjäl

14 döda får och fyra döda lamm. Synen som mötte länsstyrelsens kontrollanter när de besökte kvinnans djurgård i Uddevallatrakten. De djur som fortfarande var vid liv var avmagrade, smutsiga och panikslagna. Alla djur omhändertogs.Kvinnan hade låtit djuren svälta och törsta ihjäl, slog tingsrätten fast. Mot sitt nekande dömdes hon för bland annat djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Straffet: villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

Kastade hund i golvet

Kvinnan i 60-årsåldern var på besök hos en man i Köping. Bråk uppstod och någon sparkade en hund. Polispatrullen som kom till bostaden såg hur hunden haltade. Plötsligt lyfte kvinnan upp hunden och kastade den rakt ner i golvet – mitt framför ögonen på poliserna. De omhändertog den skadade hunden omedelbart.Västmanlands tingsrätt fällde kvinnan för djurplågeri.

Straffet: dagsböter.

pil
De granskade domarna

Vi har begärt ut samtliga domar från förra året gällande djurplågeri och brott mot djurskyddslagen från landets 48 tingsrätter.

Totalt handlar det om 131 domar, i några enstaka fall är det fler än en tilltalad.Fällande: 106Friande: 25

67 av de som fälldes var män.44 av de som fälldes var kvinnor.

73 dömda fick endast bötesstraff.30 dömda fick villkorlig dom i kombination med böter.

Det fanns ett par fall från förra året där personer som dömts för djurplågeri fick fängelse. Men i de fallen har de dömda även gjort sig skyldig till andra brott som stöld, olovlig körning, narkotikabrott och misshandel. Tillsammans resulterade alltså brotten i ett kortare fängelsestraff.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro