ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Sveriges värsta poliser

Leif Oldenburg · 19 Okt 2012
Uppdaterad 19 Okt 2012
Här är Sveriges värsta poliser 39 poliser har fått sparken de senaste tio åren.

Här är Sveriges värsta poliser 39 poliser har fått sparken de senaste tio åren. Foto: Scanpix


De senaste tio åren har 39 poliser avskedats. De flesta har fått sparken efter att ha dömts för misshandel.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 53-årige polismannen våldtog den 16-åriga drogpåverkade flickan i sitt radhus utanför Stockholm. Händelsen inträffade i september förra året. Nu har hovrätten skärpt straffet på ett års fängelse till fängelse i ett år och tio månader. Dessutom får polismannen sparken.

Beslutet att omedelbart stänga av 53-åringen i väntan på det formella avskedandet fattades av polisens ansvarsnämnd, Pan. De senaste tio åren har i genomsnitt fyra poliser per år avskedats på grund av sina handlingar i eller utanför tjänsten. I vart femte fall har någon form av misshandel funnits med i den dom som legat till grund för avskedandet.

– Nämnden skiljer på brott som begås med uppsåt och sådana som skett av oaktsamhet, säger kommissarie Stefan Karlsson som är föredragande i nämnden.

Däremot behöver brottet inte brottet vara särskilt grovt i juridisk mening. Under åren 2008–2011 fick två polismän sparken för köp av sexuella tjänster – ett brott som vanligtvis  straffas med dagsböter.

För två år sedan sparkades en polisassistent som bloggade under rubriken ”En radiopolis vardag”. Den gången valde Polisförbundet att driva ärendet vidare till Arbetsdomstolen.

– Det var helt klart att polisen bara berättade skrönor som cirkulerade i kåren. Ingenting var självupplevt och åklagaren lade ner förundersökningen. Det här handlade om vår grundlagsskyddade yttrandefrihet, säger Fredrik Westin, ombudsman i rättsfrågor på Polisförbundet.

Arbetsdomstolen gav ”den bloggande polisen” rätt. Ansvarsnämndens beslut revs upp och i dag är polismannen tillbaka i tjänst igen. 

Avskedade poliser de senaste tre åren:

Våldtäkt. En polisinspektör döms för våldtäkt av en 16-årig drogpåverkad flicka. Polisens ansvarsnämnd stänger av mannen i väntan på det formella avskedandet.

Ofredade. En polischef i Skåne döms till böter för ofredande av flera kvinnor. Han ska dessutom vid flera tillfällen ha visat sig naken för städerskorna på arbetsplatsen. Avskedas.

Misshandel. En kvinnlig polisassistent misshandlar en omhändertagen i arresten. Assistenten hävdar att hon känt sig hotad. Hon avskedas. Tre ledamöter vill avskriva ärendet.

Sex och narkotika. En polisinspektör erbjuder en utvisningshotad kvinna att fördröja utvisningen i utbyte mot sex. Han har tidigare gjort sig skyldig till rattfylleri och narkotikabrott. Avskedas.

Misshandel. En polisinspektör döms för bland annat misshandel i tjänsten, förolämpning, egenmäktigt förfarande och dataintrång. Polisinspektören avskedas.

Bloggade. En polisassistent publiceras 328 blogginlägg under rubriken ”En radiobilspolis vardag”. Avskedas. Arbetsdomstolen upphäver nämndens beslut.

Slog med bord. En kvinnlig polisassistent slår ett bord i ansiktet på en person som får svullnader, sår och tandskador. En enig nämnd avskedar polisinspektören.

Rattfylleri. En polisinspektör erkänner grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Vid några brott har polisens fordon använts. Misstänkt även för vapenbrott. Avskedas.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro