ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är tatueringarna svenskar drömmer om

Ida Gustafsson · 19 Okt 2015
Uppdaterad 20 Okt 2015
Den som inte längre vill ha sin tatuering får genomgå en lång process för att bli av med den.

Den som inte längre vill ha sin tatuering får genomgå en lång process för att bli av med den. Foto: TT


Den som har tatuerat sig en gång vill gärna ha fler. Var femte kan tänka sig en tatuering med sina barn/barnbarns namn. Det är något man kan stå för jämt, det är få saker som man kan stå för 20 år senare”, säger Karolina Björkander på Stockholms laserklinik.

klar

Artikellänk är kopierad

I en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro svarade 20 procent att de har en tatuering. Intresset för tatueringar är stort, enligt undersökningen överväger en fjärdel, 26 procent, att gadda sig. 

Men 48 procent av dem är inte helt klara på vad de vill ha för motiv. Men 21 procent har uppgett att de kan tänka sig att gadda in sina barn eller barnbarns namn. Totalt 20 procent svarar att de kan tänka sig en blomma och religiösa eller andlinga symboler. Därefter vill 17 procent tatuera in ett djur på kroppen. 

Endast tre procent uppger att de kan tänka sig att tatuera in namnet på sin partner. Just det sistnämnada motivet är det många som genomgår laserbehandlingar för att ta bort. 

– Man märker ju att det är jobbigt för dem som vill ta bort sina ex namn, säger Karolina Björkander, laserterapeut på Stockholms laserklinik. Tillsammans med Karin Ericson driver hon Stockholms Laserklinik dit kunderna kommer för att lasra bort sina tatueringar.   

För ungefär var femte person, 19 procent, ångrar sina tatueringar. Av dem kan nio procent dessutom tänka sig att genomgå laserbehandling. 

– Jag tror att alla människor nästan förr eller senare ångrar dem. Sen gör inte alla något åt det. Vi har väldigt brokig samling människor som kommer hit, säger Karolina Björkander. 

► LÄS MER: Här är tatueringarna vi oftast ångrar

Anledningarna till varför de vill ta bort dem varierar. En del har precis fått barn och vill ta bort tatueringen de gjorde när de var yngre eftersom den inte passar in i deras nya liv. Eller för att de gjort den på fyllan utomlands. Andra gör det för att tatueringen är ett hinder: 

– En kund hade många tatueringar på kroppen, han berättade att han gillade de flesta. Men att han inte kunde ha dem på halsen, för de var synliga och att han ville kunna söka jobb, säger Karolina Björkander.

► LÄS MER: Därför har Rune, 89, skaffat sin första tatuering

Att ta bort en tatuering är en process som tar tid. Vid det första besöket analyseras tatueringen, storleken, hur mycket färg det är i det samt bärarens hudfärg. Utefter det tar kliniken fram en tidsplan med det antal behandlingar som behövs. 

Vissa tatueringar blev inte som kunden tänkt sig, det kan vara fel storlek, stavfel eller att den med tiden blivit otydlig. De vanligaste motiven kunder vill ta bort nuförtiden är tatueringar med tribalmotiv: 

– De är ute, de sitter på armen eller i svanken. Och de vill folk ha bort, säger Karolina Björkander. 

► LÄS MER: Pappa tatuerar hörapparat – vill stödja sin döva dotter Charlotte, 6 

Enligt Yougovundersökningen kan 17 procent tänka sig en tatuering med djurmotiv.
Enligt Yougovundersökningen kan 17 procent tänka sig en tatuering med djurmotiv.Foto: Metro
Karolina Björkander.
Karolina Björkander.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro