ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är taxibolaget med beväpnade vakter

Linnea Gustafson · 24 Apr 2017
Uppdaterad 25 Apr 2017

En transporttjänst med säkerhetsvakter som får utöva självförsvar och bära vapen. I exklusiva bilar man beställer via en app. Metro fick följa med på en åktur.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en svart Bentley som plockar upp oss utanför redaktionen i Stockholm. Chauffören som stiger ur bilen följs av en säkerhetsvakt. Det är den säkerhetsnivå som kallas exekutiv. Hade säkerhetsvakten varit beväpnad hade nivån varit dignitär.

Enligt chauffören kör de kunder dagligen, men att plocka upp folk i Bentleyn hör inte till det vanliga. En av de vardagligare körningarna är i businessklass till och från flygplatsen.

pil
Säkerhetsnivåer

Business – En säkerhetschaufför med certifikat i första hjälpen och självförsvar, samt utbildad i etik och gästfrihet.

Exekutiv – Säkerhetschaufför som ovan samt en säkerhetsvakt för nära skydd som är certifierad i obeväpnat självförsvar.

Dignitär – Säkerhetschaufför och säkerhetsvakt som ovan, men i den här säkerhetsklassen är vakten beväpnad och får använda skjutvapen i självförsvar.

För att få en beväpnad säkerhetsvakt krävs ett tillstånd från polisen. Därför måste en sådan tjänst beställas senast 96 timmar i förväg, för att polisen ska hinna kolla upp om personen som ska köras har en hotbild som kräver väpnat skydd.

– Om man åker med den enklaste säkerhetsnivån är det prismässigt ungefär som att åka med en limousine, säger Stephen Hypolite, grundare och vd för Svensk exekutiv service (SES).

Han startade företaget för ungefär två år sedan med idén om att erbjuda olika transportklasser inom samma app. Själv har han en bakgrund inom den amerikanska marinkåren och 20 år i säkerhetsbranschen.

Foto: Simon Krona
Foto: Simon KronaFoto: Simon Krona

– Vi är inte lika tillgängliga som vanlig taxi. Först måste man registrera sig hos oss och sedan kan man använda appen. Vi är försiktiga och har inte kunder med kriminell bakgrund. Det är egentligen vanliga människor som värnar extra mycket om sin säkerhet som är våra kunder.

– I branschen i sig är det här egentligen ingenting nytt. Det följer en global trend där ökade säkerhetsresurser finns för dem som har medel för att betala, säger Ola Svenonius, forskare i statsvetenskap vid Stockholms universitet, inriktad på säkerhets- och övervakningsfrågor.

Ser du ett behov här i Sverige? 

– Spontant är svaret nej. Det behov som i sådana fall finns gäller ju människor som inte har den här sortens resurser som de riktar sig mot.

I Sverige finns det ungefär lika många poliser som privata säkerhetsvakter och ordningsvakter. I Polen finns det mer än dubbelt så många privata säkerhetsvakter än poliser, och då har landet proportionellt många fler poliser än Sverige redan som det är, förklarar Svenonius och belyser att säkerhetsbranschen är stor världen över.

–I Ukraina är avdelningen ”Titan” som tillhandahåller livvaktstjänster en del av den statliga polisen, och står för en stor del av marknaden. Det finns givetvis också en stor mängd privata företag som utför liknande tjänster, säger Ola Svenonius.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro