ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är tecknen på att krisen snart är över

Tomas Lundin · 4 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Paulina Wallde, 26, sökte ett jobb som säljare på metrojobb.se – och fick det.

Paulina Wallde, 26, sökte ett jobb som säljare på metrojobb.se – och fick det. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Trots varningar om dystra tider på arbetsmarknaden ser fler experter nu tecken på att det vänder. Paulina, 26, fixade nytt jobb: Jag behövde inte leta länge

Prognosmakarna varnade för mörka moln långt framöver. Men i stället skymtar en tidig vår.– Vi har fast mark under fötterna vad gäller arbetslösheten, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Exportindustrin tog den hårdaste smällen och har ännu inte återhämtat sig. Men till skillnad från krisen på 90-talet smittade det aldrig av sig till andra branscher, enligt Håkan Gustavsson.– Det vi sett är en privat tjänstesektor som till och med ökat. Bara det faktum att arbetslösheten inte längre stiger har överraskat de flesta bedömare.

Många experter trodde på en arbetslöshet på 11–13 procent i år. I stället har den planat ut på runt nio.

Och nu är företagen sugna på att anställa. Enligt den senaste mätningen från Konjunkturinstitutet är företagens tilltro till framtiden inte bara uppe ur svackan, utan till och med högre än genomsnittet sedan mätningarna började på det glada 1960-talet.

Institutet beskriver företagens framtidstro som "Mycket stark" och det märks inte minst inom byggbranschen, där orderingångarna ökat för första gången på två år.

Skillnaden mot de mörka månaderna förra året märks varje dag på jobbet. Säljaren Paulina Wallde, 26, fick ringa många hopplösa samtal till panka företag i höstas.– Det har varit riktigt tungt. Man fick måla upp fantastiska bilder för att företagen överhuvudtaget skulle låta bli att lägga på luren. Nu har de i alla fall en budget, även om de är rädda om pengarna. Man märker att det håller på att lätta.

Paulina vet också att det går att få jobb nu. Efter att ha sett en annons från rekryteringsföretaget Help at Work på metrojobb.se sökte hon en tjänst som säljare på annonssajten Hyrahyra – och fick den.– Jag ville pröva något nytt och behövde inte leta alls länge.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro