ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är terrorhoten som har riktats mot Nya Zeeland

Jesper Lindqvist · 15 Mar 2019
Uppdaterad 15 Mar 2019
Nya Zeeland har historiskt sett varit relativt förskonade från terrorattacker.

Nya Zeeland har historiskt sett varit relativt förskonade från terrorattacker. Foto: TESSA BURROWS/MARTY MELVILLE/TT


Forskare beskriver Nya Zeeland som tidigare förskonade från terrorattacker. Men det finns trots det flera terrorrelaterade incidenter från de senaste åren. Där finns bland annat inslag av såväl IS-resenärer som radikaliserade extremister.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredagens terrorattack, som krävt minst 49 människoliv, är den i särklass största i Nya Zeelands historia.

Landets underrättelsetjänst höjde efter fredagens attack terrorhotnivån från ”låg” till ”hög”, och enligt premiärministern Jacinda Ardern har man även ökat bevakningen vid landets gränser.

Av experter på området beskrivs annars terrorattacken som en överraskning, mot ett land som inte har levt under något påtagligt terrorhot. I en intervju med Metro nämner Filip Ahlin vid Försvarshögskolan bland annat landets hårda vapenlagar som en bakomliggande anledning till den tidigare låga terrorhotnivån.

Skulle döda ”för Allah”

Men trots avsaknaden av konkreta terrorattacker har Nya Zeeland inte varit förskonade från terrorrelaterade incidenter under de senaste åren.

Enligt tidningen New Zealand Heraldplanerade en radikaliserad tonåring för ett år sedan att köra in en bil i folksamlingar och sedan hugga människor till döds, just i Christchurch där fredagens terrorattack inträffade.

Planerna var såpass långt gångna att tonåringen hade skrivit ett avskedsbrev till sin mamma, och anledningen till att dådet inte utfördes var enligt tonåringen själv att han ”saknade medel för att döda tillräckligt många personer”. Enligt åklagaren innebar det mer specifikt att tonåringen saknade tillgång till knivar.

Som svar på frågan varför han planerade en sådan attack sade tonåringen att det var ”för Allah”.

Och så sent som förra veckan skrev samma tidning om en nyzeeländsk IS-resenär som hade gripits i Syrien och kan vara på väg att skickas tillbaka till landet.

Högsta hotnivån någonsin

Flera av landets medier har även rapporterat om en eventuell planerad attack, som skulle äga rum på St. Patrick’s Day den 17 mars. I samband med fredagens terrordåd förnekade dock polisen att man har någon information om sådana planer.

Efter fredagens attack har landets terrorhotnivå nu lyfts till ”hög”, något som aldrig tidigare har hänt i landets historia. Premiärminister Jacinda Ardern förklarar beslutet med att man vill försäkra invånarna om att myndigheterna gör allt man kan för att upprätthålla säkerheten.

– Vi, Nya Zeeland, valdes inte som mål för att vi är en fristad för de som hatar. Vi valdes inte för att vi tolererar rasism eller för att vi utgör en extremistisk enklav. Vi valdes helt enkelt på grund av att vi motsätter oss detta, säger Ardern i ett uttalande.

UD avråder inte från resor

På det svenska utrikesdepartementets gemensamma sida för ambassader och konsulat, Sweden Abroad, kunde man under fredagen läsa följande uttalande.

”Med anledning av dödsskjutningarna vid moskéer i Christchurch på sydön uppmanas svenskar som befinner sig i området att kontakta sina anhöriga samt följa lokala myndigheters råd och anvisningar”.

Rasmus Eljanskog vid UD:s presstjänst menar att det rör sig om information som uppdateras kontinuerligt.

– Men i nuläget har vi inte för avsikt att avråda människor från att resa till Nya Zeeland, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro