ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är testet som visar hur gammal din kropp är

Linnea Carlén · 8 Sep 2015
Uppdaterad 8 Sep 2015
Vilken biologisk ålder har du?

Vilken biologisk ålder har du? Foto: Alamy


Forskare säger sig ha hittat ett sätt att räkna ut hur väl – eller mindre väl – din kropp åldras.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett forskningsteam vid King’s College i London säger sig ha funnit ett sätt att identifiera personer som löper ökad risk för demens – och till och med förutspå när en person kommer att dö, på naturlig väg.

► LÄS MER: Fetmamedicin kan hjälpa alkoholister

Testet som de brittiska forskarna har utarbetat handlar om att hitta en så kallad ”åldrandets signatur” i kroppen. Detta gör man genom att jämföra beteendet hos 150 gener, skriver BBC. Forskningsarbetet, som publicerats i Genome Biology, har gått ut på att jämföra 54 000 så kallade markörer i genaktiviteten hos friska, men ganska stillasittande, 25- till 65-åringar.

– Det verkar som att man från 40 års ålder och framåt kan använda detta för att få vägledning i hur man som individ åldras, säger Jamie Timmons, professor vid King’s College i London, till BBC.

Studien handlar i stort om att titta på blodprover, muskelprover och prover från andra vävnader i jämförelse med kronologisk ålder, uppger SVT. Thomas Gustafsson, forskare vid Karolinska Institutet som varit med och genomfört studien, för

► LÄS MER: De är världens fem äldsta personer – här är deras tips för ett långt liv

Resultatet visar enligt forskarna att det i själva verket kan säga mer att titta på ”biologisk ålder”, det vill säga livsstil och kroppens fysiska ålder, än på faktiskt ålder. Detta sätt att mäta och se på hur en persons kropp åldras uppges i sin tur kunna ge effekter för hur personen medicineras.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro