ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är tingsrätterna som dömer unga hårdast

Evelina Olsson · 10 Dec 2012
Uppdaterad 10 Dec 2012
Cornelius Svarrer och Mats Svensson på Unga KRIS i Helsingborg.

Cornelius Svarrer och Mats Svensson på Unga KRIS i Helsingborg. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Det finns anmärkningsvärt stora skillnader i hur landets tingsrätter dömer unga förbrytare, visar en granskning som Brottsförebyggande rådet, BRÅ, gjort av alla dömda 15–17-åringar.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är inte rimligt att skillnaderna helt beror på skillnader i brottsligheten då den ser ungefär likadan ut i hela landet, säger Stina Holmberg, enhetschef på BRÅ och en av författarna till rapporten.

Malmö tingsrätt, Göteborgs tingsrätt och tingsrätten i Eksjö är de tre domstolarna som dömde flest unga till sluten ungdomsvård. Den mildaste påföljden, dagsböter, dömdes ut mest vid tingsrätterna i Stockholm, Skellefteå och Blekinge. Men hårdast straff ger inte bäst effekt.

– Det vi har sett är att ju mer ingripande en påföljd är desto mer återfall. Men de ungdomar med störst risk att återfalla har också ofta allvarliga problem i grunden, säger Stina Holmberg.

En av förklaringarna till varför påföljderna blir så olika kan vara att det saknas riktlinjer för hur ett särskilt vårdbehov ska bedömas. I rapporten framgår det bland annat att hälften av de tillfråga socialtjänsterna i landet definierade begreppet som missbruk, psykisk ohälsa, neuropsykiatriska diagnoser eller problem i hemmiljö. Andra kommuner tyckte i sin tur att det räckte med att ungdomarna riskerade att hamna snett för att rekommendera tingsrätterna ungdomsvård som en lämplig påföljd.

Den vanligaste påföljden för ungdomar är ungdomstjänst.

Många av de unga om döms till sluten ungdomsvård fortsätter sin brottsliga bana efter att de släpps ut. Det menar Mats Svensson, ordförande i Unga KRIS i Helsingborg.

– Man samlar ett gäng med samma problematik och de lär sig av varandra när de sitter inne, säger han.

Enligt Svensson är problemet med sluten ungdomsvård att ungdomarna inte får den behandling de behöver för sina problem.

– Vi vet att de finns de som inte är lämpliga för någon annan påföljd än sluten ungdomsvård. Men det finns också en bakgrund till varför de gör som de gör och det gäller att ta reda på deras behov. I dag är den slutna ungdomsvården oftast bara en förvaring, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro