ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är tio bästa filmtipsen inför Stockholms filmfestival

Maria Forsström · 4 Nov 2016
Uppdaterad 4 Nov 2016

På onsdag börjar Stockholms Filmfestival för 27:e året och på schemat står över 200 filmer. Metro bad filmkritikern Karin Svensson ge sina tio bästa festivalfilmtips.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Svenssons tio bästa filmtips under Stockholm filmfestival: 

A United Kingdom (Skandia 12 nov kl 17, Park 13 och 17 nov kl 18)

Med: David Oyelowo, Rosamund Pike, Tom Felto

”Den handlar om äktenskapet mellan en botswansk kung och en engelsk kontorist vilket skapade ringar på vattnet och fick det koloniala England på fall. En otroligt romantisk film om kärlek mot alla odds, underhållande och politisk med ett viktigt budskap i botten. Kanon bra den tycker jag absolut att man ska se.”

Manchester by the sea (Skandia 18 nov kl 18, Grand 19 nov kl 19 och 20 nov kl 21.30)

Med: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler

”Om man vill se en film som definitivt kommer att få en Oscar ska man se den här, ett drama om sorg och skuld. Casey Affleck spelar en loser som måste flytta tillbaka till hemstaden för att ta hand om sin brorson varvid en familjetragedi rullas upp. Det är väldigt tungt och starkt men välspelat, och om inte Affleck får en Oscar kommer jag att äta upp mina raggsockor.”

►LÄS MER: Bästa filmerna på Netflix 2016

Prevenge (Skandia 12 nov kl 22, Sture 15 nov kl 20.30, Park 20 nov kl 18)

Med: Alice Lowe, Gemma Whelan, Jo Hartley

”En slasherfilm om en gravid kvinna som upplever att hennes ofödda barn befaller henne att mörda personerna bakom barnets pappas död. Det häftiga är att Alice Lowe som annars är komiker både har skrivit regisserat och spelat huvudrollen när hon var höggravid, som en motvikt till det romantiska välsignade mammaidealet. Den är väldigt blodig och rolig samtidigt.”

Hedi (Zita 14 nov kl 18, Grand 17 nov kl 17 och 19 nov kl 12)

Med: Majd Mastoura, Rym Ben Messaoud, Sabah Bouzaouit

”En ung tunisisk man ska gifta sig men börjar tvivla på att han gjort rätt val – vad vill jag med mitt liv? - och så träffar han en frigjord hotellunderhållare. Hela filmen är egentligen en allegori för den tunisiska revolutionen och efterspelet, det nya mot det gamla. Intresset för arabisk film är stort nu och ”Hedi” har vunnit flera internationella priser.

Arrival (Skandia 13 nov kl 20, Grand 15 och 17 nov kl 21.30)

Med: Amy Adams, Forest Whitaker, Jeremy Renner

”Kul att den här stora scififilmen som kommer på ”vanlig” bio snart visas. Den handlar i princip om att utomjordingarna anfaller, fast ändå inte eftersom de dyker upp och ingen riktigt vet vad de vill. Lingvisten som kallas in för att försöka förstå dem spelas med fantastisk fingertoppskänsla av Amy Adams som också tippas bli Oscarsnominerad. Det är en högkonceptfilm, som en ”Inception” fast med hjärta.”

►LÄS MER: Bästa serierna på Netflix 2016

The Last laugh (Grand 10 nov kl 18, 15 och 17 nov kl 13)

Med: Renee Firestone, Klara Firestone, Gilbert Gottfried

”Den här har jag inte sett än men vill väldigt gärna. En dokumentär som handlar om vad man får skoja om, om humor i förhållande till Förintelsen. En film där man med hjälp av judiska komiker som bland annat Sarah Silverman och Mel Brooks försöker ta reda på vad som är acceptabelt och inte att skämta om när det kommer till fruktansvärda saker. Jag tror att det kan bli otroligt intressant.”

Swiss army man (Park 10 nov kl 18)

Med: Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead

”En till jag inte har sett men har hopp om – en feelgoodfilm som handlar om ett lik. Paul Dano spelar skeppsbruten och Daniel Radcliffe liket som spolas upp på hans strand och blir hans bästa vän. Det låter helt skruvat och knäppt men verkar innehålla mycket värme och båda skådespelarna är ju väldigt duktiga med en pojkaktig charm. Jag tänker mig en morbid buddykomedi.”

Nocturnal animals (Skandia 13 nov kl 17, Grand 14 och 16 nov kl 21.30)

Med: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon

”Tom Ford har redan bevisat för alla att modeskapare inte måste göra tomma snygga filmer, och nu är han tillbaka med en intrikat historia om en kvinna som läser en bok, en slags hämnd skriven av hennes exman. Det utvecklas till en våldsam thrillerhistoria, snygg förstås, men med otroligt bra skådespeleri. Framför allt Aaron Taylor-Johnson har en riktigt intressant kombination av charm och vansinne, väldigt obehaglig.”

Sju minuter efter midnatt (Skandia 16 nov kl 18, Sture 17 nov kl 20.30, Victoria 18 nov kl 21.30)

Med: Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones

”Det här är en sådan massiv snyftare att man kommer därifrån uttorkad. Filmen bygger på en bok som skrevs för att hjälpa barn att hantera förlust och sorg, och handlar om en mobbad pojke vars mamma är döende. För att hantera det bygger han en fantasi med ett trädmonster som berättar sagor. Lewis MacDougall i huvudrollen är fruktansvärt bra, det är ett mysterium hur en trettonåring kan nå detta interna kaos.”

The Handmaiden (Grand 11 nov kl 21.30, Zita 13 nov kl 12 och 19 nov kl 20.30)

Med: Min-hee Kim, Kim Tae-ri, Jung-woo Han

”Chan-wook Parks Old boy-trilogi var oerhört stiliserad och våldsam så jag är väldigt nyfiken på att se honom ta sig an Sarah Waters bok ”Ficktjuven” i en koreansk miljö. Bilderna jag har sett från filmen är suggestiva och han är ju lite oberäknelig så jag vet inte vad det kan dyka upp för element. Förmodligen blir det inte någon helt bekväm tittning hela vägen, men kanske både blodigt och tjusigt?”

Hallå där festivalgeneral Git Scheynius...

”En festivalskatt på 200 filmer” från 70 länder, står det på  Stockholms Filmfestivals hemsida.

Hur ska man kunna ta in allt det, Git Scheynius?

- Tanken med en festival är ju att lyfta fram nya filmer som är  aktuella, har hög kvalité och gärna innehåller en brännande fråga, och  för att uppnå det har vi ägnat ett år till att titta på 4000 filmer.

Av dessa kommer 200 premiärer serverade på silverfat lagom till värsta  vintermörkret.  Hon medger att det fortfarande är en ganska stor mängd, men:

- Snittbesökaren ser faktiskt sju filmer, och en ganska stor grupp ser  40-50 stycken. Det är en resa att gå på festival, man kan upptäcka ett  ämne, analysera politiska händelser, följa ett konstnärskap, resa  genom Asien, Latinamerika eller ett nytt Europa.

Festivalen har på sin hemsida försökt lägga upp lite sådana trådar att  följa, till exempel om man är nyfiken på debutanter – vilka är fler än  någonsin i år – eller av musikfilmer, eller av Oscarskandidater eller  historia eller HBTQ.

- Eller om man är intresserad av att lära sig mer om IS finns det  tre-fyra filmer som hanterar den problematiken, säger Git Scheynius.

Stockholm Filmfestival satsar även stora resurser på att ta hit  regissörer för vad som kallas Face2Face, det vill säga att de kommer  för att träffa publiken och prata om sina filmer.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro