ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är tio filmer och dokumentärer om klimatförändringar

Natalie Demirian · 31 Okt 2018
Uppdaterad 4 Nov 2018
"Children of men" och "Wall-E".

"Children of men" och "Wall-E". Foto: Rex Features


Klimatkatastrofer är knappast ett främmande tema i Hollywood. Här är tio filmer och dokumentärer med mer eller mindre sannolika konsekvenser till följd av klimatförändringar.

klar

Artikellänk är kopierad

”Wall-E” (2008)

Historien om den lille renhållningsroboten Wall-E utspelar sig i framtiden när människorna har övergivit jorden på grund av miljöförstöring. I 700 år har Wall-E lämnats alldeles ensam kvar, med bara en kackerlacka som sällskap, för att städa och packa ihop skrot. Plötsligt landar den moderna roboten Eva på planeten för att leta efter liv – och Wall-E blir genast förtrollad.

Imdb-betyg: 8,4/10

”The day after tomorrow” (2004)

Klimatkatastrof efter klimatkatastrof inträffar i den här filmen med Dennis Quaid och Jake Gyllenhall i huvudrollerna. Snö faller i New Dehli, hagelkornen är stora som tennisbollar i Tokyo och stormar härjar Los Angeles. Klimatologen Jack och hans kollegor inser att en ny istid är på väg och Jack gör allt för att rädda sin son som är fast i New York.

Imdb-betyg: 6,4/10

”Children of men” (2006)

Året är 2027, nästan hela världen har kollapsat, kvinnorna är sterila och världens yngsta person, 18 år, har precis dött. England har blivit en strikt polisstat med stängda gränser. När Theo Farons exfru plötsligt dyker upp med en gravid kvinna bestämmer han sig för att hjälpa till och försöka smuggla kvinnan ur landet. Med bland andra Clive Owen och Julianne Moore i huvudrollerna.

Imdb-betyg: 7,9/10

”2012” (2009)

Det var en stor hysteri kring att jorden skulle gå under år 2012, för att mayakalendern tar slut då. Något som Hollywood självklart såg en möjlighet i. I ”2012” upptäcker en forskare att temperaturen i jordens kärna ökar snabbt. Hemliga politiska åtgärder förbereds för dagen då jorden går under och Jackson Curtis för allt för att rädda inte bara sin familj, utan hela mänskligheten.

Imdb-betyg: 5,8/10

”Interstellar” (2014)

I en nära framtid har jordens tillgångar börjat ta slut. En grupp forskare får i uppdrag att resa i rymden via ett nyupptäckt maskhål till en annan galax för att se om mänskligheten har en möjlig framtid där. Storslagen film regisserad av Christopher Nolan, med bland andra Matthew McConaughey och Anne Hathaway i huvudrollerna.

Imdb-betyg: 8,6/10

”Before the flood”, dokumentärfilm (2016)

Skådespelaren och miljökämpen Leonardo DiCaprio talar med bland andra påven, Barack Obama och Elon Musk i den här hyllade dokumentären, där han undersöker konsekvenserna av klimatförändringar som människan skapat.

Imdb-betyg: 8,3/10

”Beasts of the southern wild” (2012)

Den här flerfaldigt prisbelönade och tankeväckande filmen, som både Barack Obama och Oprah Winfrey ska ha hyllat, visas genom en sexårings ögon och skildrar hennes uppväxt i USA:s fattigaste områden i södra Louisiana med en sjuk pappa. En Katrina-liknande storm gör att byn översvämmas och vi får se alla följder genom ett barns perspektiv.

Imdb-betyg: 7,3 /10

”En obekväm sanning”, dokumentärfilm (2006)

Det är den amerikanske politikern och före detta vicepresidenten, Nobelpristagaren och miljöaktivisten Al Gore som står bakom den här hyllade, men även kritiserade av vissa, Oscarsvinnande dokumentären. Den är filmad som en föreläsning, där Gore pratar om växthuseffekten och konsekvenserna av global uppvärmning.

Imdb-betyg: 7,5/10.

”Soylent Green – USA år 2022” (1973)

En amerikansk sci-fi-film som utspelar sig i New York 2022. Världen är överbefolkad, bara i New York City bor 40 miljoner människor, miljön är förstörd och människor lever på den konstgjorda och välspridda matprodukten Soylent green. I jakten på att lösa ett mord upptäcker en inspektör en bisarr hemlighet bakom produkten.

Imdb-betyg: 7,1/10

”The age of stupid”, dokumentärfilm (2009)

Den här brittiska dokumentären är inspelad på flera platser, bland annat USA, Indien, Nigeria och Jordanien, och handlar om påföljderna av global uppvärmning. Dokumentären handlar om en man som år 2055 lever i en miljöförstörd värld. Mannen tittar tillbaka på gamla arkivbilder från 2008 och frågar sig varför människor inte gjorde något åt klimatförändringarna då.

Imdb-betyg: 7,1/10

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro