ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är topplistan på fångarnas bibliotek

Evelina Olsson · 13 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Böcker om kriminalitet skrivna av män är uteslutande populärast bland de intagna på Kumlaanstalten. Nummer ett på utlåningslistan är ”Gängkrig 145” av Jens Lapidus.– Roligt att se att böckerna även har framgång bakom murarna och hos en målgrupp som normalt kanske inte läser så mycket, säger Anna-Karin Korpi, pressansvarig på förlaget Wahlström & Widstrand som ger ut Lapidus böcker.

Att historierna skulle kunna påverka internerna i fel riktning och kanske inspirera dem till olämpliga handlingar utesluter inte Kriminalvården.– Intagna, liksom andra, kan säkert påverkas av böcker, de här eller andra, både i negativ och positiv riktning. Intagna har dock i princip samma rätt som andra att ta del av information och litteratur, säger Elisabeth Lager, chef på Kriminalvårdens rättsenhet.

Enligt Elisabeth Lager krävs det mycket för att förbjuda en särskild bok på anstalterna.Det Kriminalvården enligt lag kan stoppa är litteratur som kan hota ordningen och säkerheten, till exempel böcker i hur man tillverkar vapen.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro