ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är traditionen som spårar ur och orsakar kaos på gatorna

TT · 30 Nov 2014
Uppdaterad 30 Nov 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Den 5 december drar ludna djävlar fram på gatorna i Österrike under öronbedövande larm. Men många anser nu att den fina gamla traditionen är på väg att spåra ur.

Krampus är en skräckgestalt som straffar stygga barn och firandet har månghundraåriga rötter. Unga män med skräckinjagande masker och dräkter av djurhudar och beväpnade med risknippen tågar genom städer och byar och gör utfall mot åskådarna.

Men på många håll har traditionen börjat urarta till jättetillställningar där hundratals brölande, berusade krampusar drar fram och ställer till kaos. Varje år rapporteras om övertaggade krampusar som tagit i för mycket.

Benbrott och hjärnskakning är vardagsmat. Förra året fick en 15-åring i Matrei livshotande skallskador sedan en krampus slitit omkull honom så att han slog huvudet i marken. För två år sedan greps tolv krampusar i Paznauntal av polis sedan de höggradigt berusade vandaliserat bilar och misshandlat en ung kvinna.

Nuförtiden börjar firandet också ofta långt före den 5 december. Häromveckan skadades två poliser i Villach när de försökte sära på två stridslystna krampusar och i Kärnten fick en man andra gradens brännskador när hans pälsdräkt fattade eld.

Den som skadas i samband med ett krampuståg kan inte förvänta sig någon ersättning, enligt en dom från 2010. Åskådarna är "inte bara åskådare utan medverkande i ett folkloristiskt skådespel", som de deltar i "för sitt eget nöjes och spännings skull" heter det i domen.

Och även om åskådarna klarar sig utan fysiska skador har det våldsamma firandet lämnat själsliga ärr hos flera generationer. Så många har blivit traumatiserade av krampus att psykologer i Österrike nu erbjuder terapi för folk med svårartad krampusskräck.

I Anifer utanför Salzburg håller man för tredje året i rad en workshop mot krampusskräck inför det årliga firandet. Tidigare år har alla platser varit fulltecknade.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro