ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är tricket som gör att du tar roligare bilder med din Iphone 6

Aron Andersson · 8 Apr 2015
Uppdaterad 8 Apr 2015
En kontorsselfie med fisheye-objektiv får med hela Metro-redaktionen utan problem.

En kontorsselfie med fisheye-objektiv får med hela Metro-redaktionen utan problem. Foto: Aron Andersson


Tröttnat på alla filter i Instagram och andra kameraappar? Metro har testat tillbehöret som gör att du kan ta helt nya bilder med mobilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Större sällskap får plats på bild utan att någon selfiepinne behövs.
Större sällskap får plats på bild utan att någon selfiepinne behövs.Foto: Aron Andersson
Även på framsidan av mobilen fungerar fisheyeobjektivet bra, men den kameran har inte lika hög upplösning.
Även på framsidan av mobilen fungerar fisheyeobjektivet bra, men den kameran har inte lika hög upplösning.Foto: Aron Andersson
Ett helt vardagsrum får plats i bild, vilket är praktiskt i festsammanhang.
Ett helt vardagsrum får plats i bild, vilket är praktiskt i festsammanhang.Foto: Aron Andersson
Även i bilen går det att ta en selfie
Även i bilen går det att ta en selfieFoto: Aron Andersson
Ett porträtt på nära håll blir dock lite väl förvridet för normal användning.
Ett porträtt på nära håll blir dock lite väl förvridet för normal användning.Foto: Aron Andersson
Vidvinkelobjektivet tar inte riktigt lika skruvade bilder och är därmed kanske mest användbart. För lägenhetsbilder är det praktiskt eftersom den vanliga kameran inte får med hela rummet på samma sätt.
Vidvinkelobjektivet tar inte riktigt lika skruvade bilder och är därmed kanske mest användbart. För lägenhetsbilder är det praktiskt eftersom den vanliga kameran inte får med hela rummet på samma sätt.Foto: Aron Andersson
Makroobjektiven är något svårare att använda eftersom det är klurigt att få till skärpan helt perfekt. Det ena ger 10 gångers förstoring.
Makroobjektiven är något svårare att använda eftersom det är klurigt att få till skärpan helt perfekt. Det ena ger 10 gångers förstoring.Foto: Aron Andersson
Det andra makroobjektivet ger 15 gångers förstoring, vilket innebär extrema närbilder. Men det kräver ett visst specialintresse för att vara användbart.
Det andra makroobjektivet ger 15 gångers förstoring, vilket innebär extrema närbilder. Men det kräver ett visst specialintresse för att vara användbart.Foto: Aron Andersson
Objektiven blir något klumpiga när de sitter på mobilen och följer inte gärna med ner i fickan.
Objektiven blir något klumpiga när de sitter på mobilen och följer inte gärna med ner i fickan.Foto: Aron Andersson
Objektiven matchar både kameran på framsidan och kameran på baksidan av telefonen och har ett särskilt spår för kameran på baksidan som gör det lätt att montera.
Objektiven matchar både kameran på framsidan och kameran på baksidan av telefonen och har ett särskilt spår för kameran på baksidan som gör det lätt att montera.Foto: Aron Andersson
När objektiven tagits av finns ett särskilt hänge som kan monteras i nyckelknippan eller en medföljande halssnodd.
När objektiven tagits av finns ett särskilt hänge som kan monteras i nyckelknippan eller en medföljande halssnodd.Foto: Aron Andersson

Vad är Olloclip?

Det är ett tillbehör till Iphone (det finns även versioner för vissa Samsung-modeller) som gör att du kan ta lite annorlunda bilder. I senaste 4-i-1-paketet ingår ett vidvinkelsobjektiv, ett fisheyeobjektiv och två makroobjektiv. Nyheten är att det anpassats till Iphone 6.

Hur fungerar det?

Det är inte krångligare än att du sätter fast objektiven på mobilen och sedan börjar plåta. Det finns även en tillhörande app med en del extrafunktioner, men den är inte riktigt så användarvänlig som jag hade hoppats.

Men blir bilderna bra?

Visst blir bilderna något förvridna och suddiga längst ut i kanterna men det hör till vidvinkel- och fisheye-perspektivet. Skärpan är ändå bra och objektiven är i många lägen väldigt användbara.

Vad kan de användas till?

Makroobjektiven passar självfallet bäst till extrema närbilder, något som kanske inte behövs på daglig basis. Men för den som har ett behov eller när ett specialintresse så fungerar de bra. Vidvinkeln är desto mer användbar, för att få plats med mer på bilden. Fisheye fungerar utmärkt i groupie- och selfie-sammanhang.

Ger inte fisheye väldigt märkliga bilder?

Visst blir de lite udda men det är samtidigt ett perfekt verktyg för att ta selfiebilder. Supervidvinkeln innebär att du inte behöver någon selfiepinne, en armslängd räcker gott och väl, och du slipper alltså se lika fånig ut när du tar bilden.

I en mening?

Uppdaterat objektivpaket för Iphoneanvändare som vill ta mer avancerade bilder.

►LÄS MER: Test: Olloclip 4-in-1 (tidigare modell)

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro