ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är turerna kring Anna Kinberg Batra-krisen för dig som inte har hängt med

Natalie Demirian · 23 Mar 2017
Uppdaterad 23 Mar 2017
Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra. Foto: TT


Överallt kan man läsa om motgång efter motgång för Anna Kinberg Batra och Moderaterna. Vad är det egentligen som pågår? Metro reder ut turerna kring Anna Kinberg Batras kris.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är grejen?

Moderaterna tappar väljarstöd och rasar i opinionsmätningar gång på gång. Samtidigt sjunker förtroendesiffrorna för partiledaren Anna Kinberg Batra mer och mer. Även inom partiet växer kritiken mot Anna Kinberg Batra och hennes ledarskap. Flera högt uppsatta inom Moderaterna menar på att det är svårt att förstå vad partiet egentligen vill numera.

– Det poppar upp väldigt många olika förslag hela tiden. Men det är väldigt svårt att förstå vad det ska leda till, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, till Dagens Industri.

Samtidigt har Simon Härenstam, Moderaternas gruppledare i regionfullmäktige på Gotland, nu hoppat av partiet i protest mot partiledningen samtidigt som han riktar hård kritik mot Anna Kinberg Batra. Framför allt är det partiets nya hållning till Sverigedemokraterna som fick honom att ta beslutet.

– Det är inte ansvarig politik och det är inte ett parti som vi delar värdegrund med, säger han till Dagens Nyheter.

Samtidigt skriver Dagens Samhälle att sex kommuntoppar i partiet kräver att hon byts ut som partiledare. Flera andra tunga namn inom partiet har också riktat kritik mot henne.

Vad beror det hela på?

Allt pekar på att raset i opinionsmätningarna är en direkt effekt av Anna Kinberg Batras två utspel i januari. Det ena handlade om samtal med Sverigedemokraterna, att hon kan tänka sig att förhandla direkt med Sverigedemokraterna i vissa frågor och att hon vill ändra på det faktum att partiet tidigare haft en princip om att inte prata med Sverigedemokraterna i politiska frågor. Ett utspel som Allianspartierna Centerpartiet med Annie Lööf och Liberalerna med Jan Björklund starkt satte sig emot.

Det andra utspelet handlar om att Moderaterna vill att en gemensam Alliansbudget ska läggas fram för att försöka fälla den sittande regeringen. Även där råder stor oenighet inom Alliansen.

Partiets politik har helt enkelt ändrats sedan Anna Kinberg Batra tog över partiet efter Fredrik Reinfeldt.

Vad säger Anna Kinberg Batra själv om raset?

Trots opinionsras och beskrivningarna av att Moderaterna är ett parti i fritt fall, säger partiledaren att hon inte ha funderat på att lämna sin post, skriver TT.

– Nej, internt känns det väldigt starkt, säger hon, samtidigt som hon medger att:

– Det är en tuff period och det kan ta tid att komma ur den.

I en intervju med Dagens Nyheter säger hon att hon står för det hon har sagt och på frågan om hon kunde ha gjort något annorlunda så säger hon att hon kunde ha gjort SD-utspelet ännu tidigare än i januari i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro