ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är tv-serierna som räddar hösten

Johan Kellman Larsson · 26 Aug 2016
Uppdaterad 27 Okt 2016

Påkostade tv-serier räddar oss från höstmörkret. Men att hitta rätt kan vara klurigt. Wkd är din machete i den snåriga dramadjungeln. Johan Kellman Larsson väljer tio guldkorn.

klar

Artikellänk är kopierad

1. "Divorce"

HBO Nordic 10 oktober

Få skådespelare är så hårt förknippade med en roll som Sarah Jessica Parker. I nya skilsmässokomedin "Divorce" ska hon försöka bryta sig loss från "Sex and the city"-bojorna som hon varit fjättrad vid sedan Carrie Bradshaw gjorde högklackad entré 1998, i jakt på "love and labels", och förändrade tv-mediet för alltid. "Divorce"-trailern ger mersmak: det är dialogdrivet, New England-doftande och Sharon Hogan-piggt.

2. "Narcos" säsong 2

Netflix 2 september

"Narcos" kvalar in på topp 3 bland streamingtjänsten Netflix mest populära serier. Sannolikt är det inte jakten på den mexikanska kokainkungen Pablo Escobar, serien är löst baserad på den sanna historien, som engagerar. Våld, sex, knark är däremot säkra kort. Att döma av trailern fortsätter säsong 2 på upptrampad stig. Högoktaniga actionscener toppas med bredkäkade gangsters och kryddstarka voice overs i stil med: "This wasn't a man hunt, this was an invasion."

3. "Midnattssol"

SVT1 23 oktober

Ett brutalt mord på en fransk medborgare tvingar en fransk mordutredare att resa till Kiruna. Tillsammans med Anders Harnesk, åklagare av samisk börd, spelad av Gustaf Hammarsten, inleds en utredning som enligt presstexten "snart får svindlande proportioner". Där har ni premissen för en av tv-höstens stora tablåhändelser. Om nivån av originalitet blir lika svindlande återstår att se. Peter Stormare medverkar på ett hörn.

4. "The Collection"

SVT1 15 oktober Paris, 1947.

Andra världskrigets efterdyningar. Paul och Claude driver modehuset Sabine. Bröderna är varandras motsatser och bakom glamouren växer sprickorna. Upphaussade The Collection är producerad för Amazon Prime och franska TF1. Ett av utropstecknen i förhandssnacket har varit att Meryl Streeps dotter, Mamie Gummer, spelar en av huvudrollerna. En eloge till SVT som börjar sända bara några dagar efter att serien premiärvisats i USA, Frankrike och England.

5. "Juicebaren"

SVT Play 6 december

"Juicebaren" är SVT:s satirsatsning i höst och beskrivs som "en berättelse om Stockholms innerstad och människorna där". Att döma av trailern är det ängsligt sköna, välbärgade snubbar som gnabbas om vem som är mest feministisk. Frågan är om det verkligen behövs ännu en berättelse om Stockholms innerstad och människorna där. Svaret på den retoriska frågan är nej. Har karaktärerna allmängiltiga drag kanske serien ändå, potentiellt, kan bli något mer än en Portlandia-pastisch.

6. "Gilmore girls"

Netflix 26 november

Att reboota gamla tv-serier enligt devisen Samma Sak Fast Några År Senare, ligger i tiden. "Arkiv X", "Twin Peaks", "Huset fullt" och "MacGyver" är några färska exempel. Senast i raden är kultserien "Gilmore girls". Netflix defibrillerar dramakomedin i form av fyra nya 90-minutersavsnitt. Minisäsongen utspelar sig under årets fyra årstider och tar vid ett knappt decennium efter det att originalserien slutade. Serien, som sändes i sju säsonger med start 2000, handlar om den ensamstående mamman Lorelai Gilmore och hennes dotter Rory. Huvudrollsinnehavarna Lauren Graham och Alexis Bledel återvänder i de nya avsnitten, liksom seriens skapare Amy Sherman-Palladino.

7. "Quarry"

HBO Nordic 10 september

Den nya drama slash thriller-serien "Quarry" från Cinemax kan bli tv-höstens stora snackis. Den påkostade serien – att se på trailern känns som att sjunka ner i skinnsätet på en Ferrari Testarossa – handlar om marinsoldaten Mac "Quarry" Conway som återvänder hem till Memphis från Vietnamkriget. Året är 1972 och den trasiga protagonisten plågas av krigsminnen samtidigt som han alieneras av sin omgivning. Snart har han motvilligt trasslat in sig i ett mördarnätverk som sträcker sig längs Mississippifloden. Löst baserad på succéböckerna skrivna av Road to perdition-författaren Max Allan Collins.

8. "Empire" säsong 3

Viaplay 23 september

Kioskvältaren "Empire" är tillbaka med en ny, tredje säsong. Serien är ett familjedrama som kretsar kring musikmogulen Lucious Lyon, som spelas av Terrence Howard, och hans framgångsrika hiphop-imperium. "Empire" är en monumental framgång för Fox, säsongsfinalen i våras sågs av nästan 11 miljoner amerikaner. Stark orginalmusik i kombination med ett temperamentsfullt berättande bäddar för fortsatta framgångar.

9. "Westworld"

HBO Nordic 3 oktober

Korsa "Matrix", "Jurassic Park", "Prometheus" och, ehm, "De skoningslösa" - någonstans där har ni "Westworld". HBO och Warner Bros. har gafflat länge om den här satsningen, serien som är löst baserad på den ikoniska författaren och serieskaparen Michael Crichtons science fiction-thriller-western-film (du läste rätt) från 1973, och nu som äntligen fått ett bekräftat startdatum. Rollistan är solid. Eller vad sägs om Anthony Hopkins, Ed Harris och Rachel Wood?

10. "Walking dead" säsong 7

Kanal9 oktober

"Vad har den för IMDB-betyg?" När man pratar om nya tv-serier på 10-talet brukar det inte dröja länge innan någon refererar till Internet Movie Database (IMDB) – den äldsta och största film- och tv-databasen på Internet. Här kan användarna också betygsätta produktionerna från 1-10. "Walking dead" har värderats av nästan 650 000 användare och fått genomsnittsbetyget 8,6. Det säger en del om förväntningarna på en av samtidens stora tv-snackisar, som nu tuggar (pun intended) vidare med ytterligare en säsong.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro