ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är utbildningarna som säkert ger jobb

Peter Löwendahl-Nyrén · 30 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ingenjör, förskollärare eller vårdpersonal. Det är statistikerns bästa tips om du vill välja jobb efter framtidsprognosen. Men det tycker han inte att du ska.I Högskoleverkets prognos för vilka utbildningar som leder till jobb står två yrken ut: fritidspedagog och förskollärare. Caroline Ledel läser till förskole- och lågstadielärare. Om ett och ett halvt år är hon klar – och då kommer hon att vara högvilt på arbetsmarknaden.– Det känns bra. Jag hoppas att jag kan välja lite, att jag inte behöver hoppa på vad som helst. Och självklart har ju lönen stor betydelse. Det ska jag inte sticka under stol med.Var det därför du valde den här utbildningen?– Nej, jag ville jobba med barn i yngre åldrar. Därför valde jag just den inriktningen. Jag tycker att det viktigaste är att man läser till det man faktiskt känner att man har ett intresse för. Annars kan det bli så att när man kommer ut på arbetsmarknaden att man kanske inte trivs med det man arbetar med och inte känner att det är det man vill göra. Och då har man läst i tre och ett halvt eller fyra och ett halvt år i onödan, säger hon. Stig Forneng är statistiker på Högskoleverket och har full koll på vilka utbildningar som ser bra ut just nu. Men han vill inte uttala sig om vilka man som blivande student bör undvika utan menar att det är viktigt att välja efter intresse.– Det är svårt att säga vad man ska undvika. Det är väl snarare så att när man funderar på utbildning så är det viktigt att tänka på vad man är intresserad av att göra. Man utbildar sig för ett yrkesliv som varar 30 år eller mer. Då kan man inte tänka för mycket på situationen under ett eller några år. 

Sju av tio missnöjda med stödet efteråt

Sju av tio högskolestudenter är missnöjda med stödet från skolan i övergången till arbetslivet. Men på Handelshögskolan i Stockholm är det annorlunda. Det visar en undersökning av fackförbundet Jusek.– Näringslivet finns i väggarna här. Och via kåren har vi den dagliga kontakten med företag som kommer och presenterar sig, säger Emad Zand som läser tredje året på internationell ekonomi.En anledning är att skolan sedan 1999 har ett Career Center som ger stöd till studenterna inom allt som har med jobbsökande att göra. Liknande verksamhet finns  på de flesta svenska högskolor, och Cecilia Frietsch, ansvarig för Career Center, tror att det blir viktigare.– Man måste lära studenter att tänka ”hur ska jag omsätta min utbildning så att jag kan försörja mig sedan?”

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl-Nyrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro