ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är vaccinerna som du behöver ta som vuxen

Niklas Wennergren · 6 Maj 2017
Uppdaterad 7 Maj 2018
I Sverige erbjuds alla barn gratis vaccinationer inom det allmänna vaccinationsprogrammet. Men vissa vaccin kräver påfyllning i vuxen ålder.

I Sverige erbjuds alla barn gratis vaccinationer inom det allmänna vaccinationsprogrammet. Men vissa vaccin kräver påfyllning i vuxen ålder. Foto: Shutterstock/IBL


I Sverige erbjuds alla barn gratis vaccinationer. Några av dessa kan du behöva fylla på som vuxen. Du kan även behöva vaccinera dig mot influensa och TBE.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du vaccinerats som barn

Alla barn i Sverige erbjuds gratis vaccination mot nio sjukdomar inom det allmänna vaccinationsprogrammet: difteri, kikhosta, stelkramp, polio, Haemophilus influenzae typ b (Hib), pneumokocker, mässling, påssjuka och röda hund.

De flesta vaccin ger ett långvarigt skydd. Men i vissa fall kan du behöva förnya vaccinationen.

– Om man har tagit samtliga vaccin upp till 18 års ålder rekommenderas i dag påfyllnad av difteri- och stelkrampsvaccin var 20:e år, säger Ann Lindstrand, chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Dessutom rekommenderar hennes myndighet numera en påfyllnad av poliovaccin för personer som planerar att resa till områden där polio fortfarande cirkulerar, framför allt Nigeria, Afghanistan och Pakistan.

I till exempel USA rekommenderas alla barn att vaccinera sig mot vattkoppor. Så är det inte i Sverige men Folkhälsomyndigheten startar i höst en utredning om ifall vaccinet ska bli en del av även det svenska vaccinprogrammet. Fram tills dess får du själv stå för kostnaden om du vill vaccinera dig själv eller ditt barn mot vattkoppor.

Om du inte vaccinerats som barn

Om du inte genomgått det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige bör du kontakta en resevaccinationsmottagning eller en vårdcentral för att reda ut vilka vaccin du eventuellt kan behöva.

Hur vet man vilka vaccin man har tagit?– Jag vet att det är många som kan ha tappat bort sitt vaccinationskort och inte har koll. Då måste mottagningen fundera på vad som är rimligt. Vad erbjöds man på den tiden som personen var i rätt ålder? De får göra en rimlighetsbedömning av om man har fått alla skydd som man bör ha, säger Ann Lindstrand.

Alla vaccin kan ge någon typ av biverkningar. När det gäller mässling, påssjuka och röda hund-vaccin innebär det ingen extra risk att ta en ny dos även om du redan är vaccinerad. Om du däremot tar difteri- och stelkrampsvaccin får ofta kan du få en stor röd svullnad på armen, enligt Ann Lindstrand.

Vaccin vid utlandsresor

Om du ska ut och resa kan du behöva ytterligare vaccin som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Till exempel så rekommenderas vid många utlandsresor vaccination mot hepatit A och B, framför allt om du ska till Asien, Afrika eller Sydamerika. Dessutom kan du behöva skydd mot gula febern, kolera, japansk hjärninflammation, rabies, tyfoidfeber, tuberkulos och rotavirus beroende på vart du ska resa.

1177 Vårdguidens hemsida kan du se vad som gäller för just det land du planerar att resa till. Men eftersom att resevaccinationer måste utformas individuellt rekommenderar Folkhälsomyndigheten alltid ett besök på en vaccinationsbyrå för en en personlig utvärdering med en resemedicinskt kunnig läkare i god tid inför din resa.

– Resevaccinationsbyråerna har den senaste informationen i sina databaser från WHO och andra, säger Ann Lindstrand.

Influensavaccin

Är du trött på att åka på influensan varje år? Då kan du också vaccinera dig. Alla personer över 65 år och alla gravida kvinnor efter graviditetsvecka 16 rekommenderas årliga influensavaccinationer av Folkhälsomyndigheten. Även andra personer med vissa sjukdomar och tillstånd rekommenderas vaccin.

Om du inte tillhör någon av riskgrupperna men verkligen vill undvika obehaget med att insjukna i influensa kan du ändå vaccinera dig. Kostnaden varierar från landsting till landsting men brukar ligga runt 200 kronor. Personer i riskgrupperna får oftast ett lägre pris.

Foto: Foto: Shutterstock/IBL

Fästingvaccin

Om du ofta befinner dig i områden med mycket fästingar kan det vara en bra idé att du vaccinerar dig mot TBE-viruset. Viruset som sprids av fästingar finns på flera håll i Sverige men främst i Södermanland, Uppland och i Stockholms läns kusttrakter.

– Det gäller att ta reda på: Var finns det? Och: Var kommer jag att vara? Och finns det en risk då får man se till att man blir vaccinerad, säger Ann Lindstrand.

Du behöver ta flera doser av TBE-vaccinet för att vara skyddad. Första och andra dosen ska tas med ungefär en månads mellanrum, den tredje inom ett år. Efter detta behövs påfyllning vart tredje till femte år. En dos kostar vanligtvis mellan 300 och 400 kronor.

Allergivaccin

Det går även att vaccinera sig mot vissa allergier, till exempel gräs, björk, katt och kvalster. En allergivaccination mot pälsdjur får du dock bara om du har särskilt svåra besvär, det räcker inte att du väldigt gärna vill ha husdjur.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Wennergren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro