ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är vanliga klädmissen som riskerar ditt barns liv

Evelina Pålsson · 8 Dec 2015
Uppdaterad 8 Dec 2015
Barn bör inte åka bil i overall enligt Katarina Bokström på NTF.

Barn bör inte åka bil i overall enligt Katarina Bokström på NTF. Foto: All Over Press/Privat


Vid krock är det avgörande hur bilbältet sitter. Tester visar att barn riskerar allvarliga bukskador om de åker bil klädda i tjocka vinterkläder.

klar

Artikellänk är kopierad

Den tyska bilistorganisationen ADAC har testat hur tjocka vinterkläder påverkar krocksäkerheten skriver automotorsport.se. Testerna har visat att tjocka och pösiga kläder kan orsaka allvarliga bukskador redan vid krock i låga hastigheter. 

– Barnet blir egentligen inte skadat av de tjocka kläderna utan av att bältet sitter fel på kroppen, säger Katarina Bokström, projektledare på NTF till Metro.

► LÄS MER: Ny bilbarnstol ska påminna föräldrar om barn i bilen

De tjocka vinterkläderna ökar enligt henne risken för bukskador av två anledningar. Dels att kläderna gör att bältet hamnar fel och lägger sig mitt på magen i stället för mot låren. Men också på grund av att bältet sitter för löst och gör att barnet blir rörligt och slår mot bältet.

– Den tjocka overallen ska helst av och barnet kan istället ha en tunn fleeceoverall, säger Katarina Bokström.

Enligt testet krävs inga höga hastigheter för att vinterkläderna ska orsaka skador på barnet. Redan vid en påkörning bakifrån i 16 kilometer i timmen utsätts buken för stor belastning och barnet riskerar skador på tarmarna, levern och mjälten.

► LÄS MER: Barn körde bil som fattade eld

– Det är viktigt att bältet sitter tajt mot kroppen och vart på kroppen bältet sitter, det ska inte sitta mitt på magen utan mot låren, säger Katarina Bokström.

Även vuxna ska följa bältesråden och rekommenderas att knäppa upp vinterjackan när de sitter i bilen. Att barn skadas allvarligt eller dödas i den svenska trafiken är dock ovanligt enligt Katarina Bokström.

– Men sådan här konsumentinformation är jätteviktig för skulle vi strunta i sådant här så skulle det förmodligen ske fler skador, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro