ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är världens första rymdsallad

Tomas Lundin · 10 Aug 2015
Uppdaterad 10 Aug 2015

Foto: Nasa


Astronauter ombord på den internationella rymdstationen ISS kan snart avnjuta hemodlade grönsaker. Det är första gången som grönsaker som odlats i rymden äts av astronauter.

klar

Artikellänk är kopierad

Odlingsprogrammet Veg-01 är en del av satsningen på en bemannad rymdfärd till Mars. Under en färd till Mars är det viktigt att astronauterna kan odla sin egen mat för att få i sig nödvändiga näringsämnen och vitaminer.

Astronauterna har själva vattnat grönsakerna, som belysts med röda och blå led-lampor. Valet föll på en röd romansallad, som är rik på antioxidanter. Även rent psykologiskt kan krispet från hemodlade grönsaker vara bra som ombyte mot frystorkad och konserverad mat, enligt Nasa.

Det är inte första gången grönsaker odlats i rymden, men det är första gången astronauterna själva får njuta av skörden. Hälften av sallaten ska ätas upp av astronauterna, den andra halvan skickas ner till jorden för att analysas av Nasa-forskare. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro