ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är världens konstigaste djurpenisar

Viktor Bendz · 14 Jun 2013
Uppdaterad 17 Jun 2013
Här är världens märkligaste djurpenisar I faktarutan får du svar på vilket djur som hör ihop med vilket könsorgon.

Här är världens märkligaste djurpenisar I faktarutan får du svar på vilket djur som hör ihop med vilket könsorgon. Foto: Johan Jarnestad, istock, lars gejl/scanpix, [email protected] / bild från Forskning och framsteg 6/2013


Från korkskruv till spikklubba. Det hanliga könsorganet har stor variation i form och utseende – men med samma funktion. Här är några bisarra och fascinerande djurpenisar.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av de mest bisarra könen tillhör den japanska flygekorren. Den parar sig bara två gånger per år och efterlämnar sig ett sekret som blir som en slags plugg i honans könsöppning. Pluggen är till för att göra det svårare för andra flygekorrar att penetrera honan – men det har evolutionen utvecklat en lösning på. Djurens könsorgan har nämligen en korkskruvsliknande form så att nästa hane kan dra ut pluggen och befrukta honan.  

Ett mer otäckt könsorgan finns hos vissa fröbaggar. Täckt av taggar och hullingar liknar det en medeltida spikklubba, skriver tidningen Forskning & framsteg. Under parningen trycks de vassa taggarna in i honan och river upp sår som lämnar ärr efter sig. De är till för att öka hanens chanser att befrukta ett ägg. Att para sig många gånger kan dock vara livsfarligt för honan.

Det är forskarna Johanna Liljestrand Rönn, Christopher Watson och Göran Arnqvist vid Uppsala universitet som studerat de olika djurens könsorgan.

– Könsorganen hos många djurarter ser märkliga ut. Det är en utmaning att förstå vad det beror på, säger Johanna Liljestrand Rönn till Forskning och framsteg.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro