ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är världens konstigaste mat

Leif Granlind · 6 Dec 2013
Uppdaterad 9 Dec 2013
TUPPKAMSSOPPA Själva tuppkammen är kanske inte det första man tänker på som en tänkbar ingrediens i en soppa men den är en oerhört viktig komponent i den italienska såsen cibreo. Även fransmännen använder tuppkam i matlagningen men där främst som garnering. 

TUPPKAMSSOPPA Själva tuppkammen är kanske inte det första man tänker på som en tänkbar ingrediens i en soppa men den är en oerhört viktig komponent i den italienska såsen cibreo. Även fransmännen använder tuppkam i matlagningen men där främst som garnering.  Foto: Alloverpress


Har du fastnat i dina vanliga gamla middagsvanor och vill prova något udda? Varför inte testa någon av de här mer spännande maträtterna? Varning för äckelmagade.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en chilensk rapport citerad på Wikipedia är Sverige den största importören av lädermantlad sjöpung. Mellan åren 1987 och 2006 importerade vi 234 kilo per år av den något ovanliga delikatessen, enligt denna rapport – vilket utgjorde 32 procent av den totala exporten.

Den äts rå, med lök, citron och koriander, eller tillagad i grytor. 

Men om det inte skulle passa dina smaklökar har Metro sammanställt ett antal galna maträtter som du kanske vill testa – eller bara förfäras av. Titta igenom bilderna – men vi vill varna känsliga för bilderna...

POJKURINSKOKTA ÄGG 
  Trött på vanliga vattenkokta ägg? Prova de här. De är kokta i småpojkars urin. Vaddå konstigt? Hela den kinesiska staden Dongyang tycker att detta är gott.
POJKURINSKOKTA ÄGG Trött på vanliga vattenkokta ägg? Prova de här. De är kokta i småpojkars urin. Vaddå konstigt? Hela den kinesiska staden Dongyang tycker att detta är gott.Foto: Alloverpress
LÄDERMANTLAD SJÖPUNG 
  En delikatess i Chile. Äts ungefär som ostron, alltså rå med citron men också grillad eller i gryta. Men det konstigaste av allt: År 2007 exporterades 234 kilo till Sverige och vi var därmed det största exportlandet av det här svårförklarade havsdjuret.
LÄDERMANTLAD SJÖPUNG En delikatess i Chile. Äts ungefär som ostron, alltså rå med citron men också grillad eller i gryta. Men det konstigaste av allt: År 2007 exporterades 234 kilo till Sverige och vi var därmed det största exportlandet av det här svårförklarade havsdjuret.Foto: Alloverpress
SILKESMASKAR 
  Den här koreanska rätten sprider sig nu runt om i världen, maskarna rullas i mjöl och ströbröd och steks sedan i palmolja och serveras sedan med en sötsur sås.
SILKESMASKAR Den här koreanska rätten sprider sig nu runt om i världen, maskarna rullas i mjöl och ströbröd och steks sedan i palmolja och serveras sedan med en sötsur sås.Foto: Alloverpress
SUMPBÄVER 
  Antingen gör du en sumpbäverssoppa som i Frankrike eller så gör du en stuvning som i Kina. Det kanske är det godaste – en härlig sumpbäver kokad i örter och kryddor och hackade grönsaker som morötter och lök. Ryssarna serverar sumpbäver som en fin köttbit badande i smör och vitt vin. Kineserna gör 40 olika varianter på djuret – den konstigaste rätten: Carpaccio på sumpbäver.
SUMPBÄVER Antingen gör du en sumpbäverssoppa som i Frankrike eller så gör du en stuvning som i Kina. Det kanske är det godaste – en härlig sumpbäver kokad i örter och kryddor och hackade grönsaker som morötter och lök. Ryssarna serverar sumpbäver som en fin köttbit badande i smör och vitt vin. Kineserna gör 40 olika varianter på djuret – den konstigaste rätten: Carpaccio på sumpbäver.Foto: AP
TJURTESTIKLAR 
  ”Vad ska vi laga i dag, älskling? Vad sägs om lite tjurtestiklar? Har vi vitlök, lök och persilja som vi kan koka dem i? Nej, vi friterar dem i stället”.
TJURTESTIKLAR ”Vad ska vi laga i dag, älskling? Vad sägs om lite tjurtestiklar? Har vi vitlök, lök och persilja som vi kan koka dem i? Nej, vi friterar dem i stället”.Foto: AP
BLÅSFISK 
  Om fiskhandlaren inte rensar den här rätt så dör du av att äta den här tokgiftiga fisken. 20 personer har omkommit sedan år 2000 i Japan.
BLÅSFISK Om fiskhandlaren inte rensar den här rätt så dör du av att äta den här tokgiftiga fisken. 20 personer har omkommit sedan år 2000 i Japan.Foto: Getty Images
ÅSNEPENIS 
  Den senaste trenden i det kinesiska köket. Åsnepenisen serveras kokad eller stekt i olja, torkad, eller, och håll i er nu: Tunt skivad som salami.
ÅSNEPENIS Den senaste trenden i det kinesiska köket. Åsnepenisen serveras kokad eller stekt i olja, torkad, eller, och håll i er nu: Tunt skivad som salami.Foto: Alloverpress
HAGGIS 
  Det låter som en småtrevlig traditionell lokal rätt i Skottland tills du får veta att den består av uttömda fårmagar som man fyller med fårets hjärta, lever, lunga och i och för sig normala saker som lök och kryddor.
HAGGIS Det låter som en småtrevlig traditionell lokal rätt i Skottland tills du får veta att den består av uttömda fårmagar som man fyller med fårets hjärta, lever, lunga och i och för sig normala saker som lök och kryddor.Foto: Getty Images
LUNNEFÅGELSHJÄRTA 
  Gordon Ramsay hamnade i blåsväder när han åt lunnefågelshjärta i tv – trots att lunnefågelshjärta är en delikatess på Island.
LUNNEFÅGELSHJÄRTA Gordon Ramsay hamnade i blåsväder när han åt lunnefågelshjärta i tv – trots att lunnefågelshjärta är en delikatess på Island.Foto: Alloverpress
KUNGSKOBRABLOD 
  I Thailand tömmer man ormarna på sitt blod och serverar det som det är eller så blandar man det i drinkar.
KUNGSKOBRABLOD I Thailand tömmer man ormarna på sitt blod och serverar det som det är eller så blandar man det i drinkar.Foto: Getty Images
STEKTA SPINDLAR 
  Du kan inte åka till Kambodja utan att smaka på lite stekta spindlar. Du doppar dem i lite lime och en svartpepparsdip.
STEKTA SPINDLAR Du kan inte åka till Kambodja utan att smaka på lite stekta spindlar. Du doppar dem i lite lime och en svartpepparsdip.Foto: Alloverpress
ELEFANTBAJSKAFFE 
  Kaffet är gjort på bönor som elefanter ätit, och vad händer med det som man äter? Jo, det bajsas ut och från de utbajsade bönorna gör man en härlig kopp kaffe.
ELEFANTBAJSKAFFE Kaffet är gjort på bönor som elefanter ätit, och vad händer med det som man äter? Jo, det bajsas ut och från de utbajsade bönorna gör man en härlig kopp kaffe.Foto: Getty Images
GRÄSHOPPPOR 
  Proteinfansen jublar åt de här insekterna, som ofta serveras med lime och vitlök i Mexiko. I Asien därmed äts de naturella, stekta.
GRÄSHOPPPOR Proteinfansen jublar åt de här insekterna, som ofta serveras med lime och vitlök i Mexiko. I Asien därmed äts de naturella, stekta.Foto: AP
ANKEMBRYO 
  Balut kallas denna godbit som hör hemma i Filippinerna. Ett embryo till en anka kokad i sitt eget skal. Mums.
ANKEMBRYO Balut kallas denna godbit som hör hemma i Filippinerna. Ett embryo till en anka kokad i sitt eget skal. Mums.Foto: Alloverpress
klar

Artikellänk är kopierad

Leif Granlind
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro