ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är världens mest extrema dass

Tomas Lundin · 28 Nov 2013
Uppdaterad 28 Nov 2013

Nöden har som bekant ingen lag. Det påståendet ställs på sin spets med det här skräckdasset, som är ett fritt fall över ett stup i de sibiriska bergen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett engelskt namn för utedass är ”long drop”. Den som byggde dasset på väderstationen Kara-Tyurek i sibiriska Altaibergen för 75 år sedan måste ha tagit det bokstavligt. Den fönsterlösa byggnaden hänger i luften över ett stup, 2 600 meter upp i bergen. En hög med stenar är den enda motvikt som hindrar dasset och den som besöker det från att störta ner i avgrunden. 

Den som tvingas använda dasset vittnar om att det tar år innan det går att använda dasset utan att frukta för sitt liv, skriver Siberian Times.

En positiv effekt är i alla fall att dasstömning inte är ett problem, och det är nog tur. De som bor och arbetar på väderstationen får bara besök en gång i månaden av en brevbärare som samlar in väderdata och en helikopter kommer och lämnar mat, vatten och ved en gång om året.

Skräckdasset hänger över ett stup med några stenar som motvikt.
Skräckdasset hänger över ett stup med några stenar som motvikt.Foto: Siberian Times
För den som kan njuta av utsikten kan det vara fridfullt att gå på avträdet ovan moln och regnbågar.
För den som kan njuta av utsikten kan det vara fridfullt att gå på avträdet ovan moln och regnbågar.Foto: Siberian Times
Vintertid ser det ut såhär.
Vintertid ser det ut såhär.Foto: Siberian Times
Akta dig för att halka ...
Akta dig för att halka ...Foto: Siberian Times
Det omväxlande vädret är anledningen till att väderstationen finns överhuvudtaget. Det kan också göra det svårt att hitta till dasset ibland.
Det omväxlande vädret är anledningen till att väderstationen finns överhuvudtaget. Det kan också göra det svårt att hitta till dasset ibland.Foto: Siberian Times
Foto: Siberian Times
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro